MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Ημερίδα για την Επέτειο των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση – η συμβολή της Κύπρου
Defence Redefined
Published on 26/06/2021 at 08:15

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μονής Κύκκου, Ημερίδα με τίτλο «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η συμβολή της Κύπρου», την οποία παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστρατηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της Ημερίδας, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Λαλάκος Θεοχάρης, η ιεραρχία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), αριθμός προσκεκλημένων και προσωπικό της ΕΦ.

Η εκδήλωση, αποτέλεσε πρωτοβουλία του ΓΕΕΦ, διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Ιστορίας ΕΦ και εντάσσεται στους ευρύτερους εορτασμούς που θα λάβουν χώρα για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος, από εισηγητές που προέρχονται τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από την εκκλησία και οι οποίοι μέσα από τις εμπεριστατωμένες τους διαλέξεις, ανέδειξαν την μεγάλη συμβολή της Κύπρου στην επανάσταση του 1821. Αναλυτικά παρουσιάστηκαν οι πιο κάτω διαλέξεις: 

«Προετοιμάζοντας την Ελληνική Επανάσταση: Οράματα και Σχεδιασμοί της Φιλικής Εταιρείας», από τον Δρ. Δημήτριο Κοντογεώργη, Λέκτορα Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  

«Η Κύπρος και η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Η οδύνη των Ιουλιανών σφαγών και η συμβολή του Αγώνα της Παλιγγενεσίας», από τον Δρ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Αρχιεπίσκοπος και Εκκλησία εν Κύπρο, παράγοντες και κοινωνικής και πνευματική μέριμνας. Το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού», από τον Ηγούμενο Μαχαιρά και Επίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο.

«Τζιερνάτε γαίμαν για κρασίν, νου νέου κοσιένα: Η Ιστορική Κληρονομιά της Ελληνικής Επανάστασης στα Χρόνια της ΕΟΚΑ 1955-1959», από τον Δρ. Ανδρέα Κάρυο.

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, αφού υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, εξήρε την αθρόα συμμετοχή των Ελλήνων της Κύπρου στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους, στο πλευρό των Ελλήνων οπλαρχηγών. Επίσης αναφέρθηκε στην σημαντικότατη συμβολή τους, σε όλες τις καθοριστικές μάχες της Επανάστασης, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την συγκρότηση το 1830 του πρώτου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.            

Ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, έκλεισε τον χαιρετισμό του με τη φράση του Αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» και  ακολούθως ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της Ημερίδας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την συμμόρφωση με τις πρόνοιες των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας που αφορούν τον COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Η μνήμη τρέχει ξανά | Από τη Θράκη στην Κερύνεια, από την Μακεδονία στην Αχαιών Ακτή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This