ΗΒ – Γερμανία | Μαζί στην επόμενη φάση του κοινού προγράμματος πυρομαχικών αρμάτων μάχης
Defence Redefined
Published on 30/04/2023 at 18:01

Η Βρετανία και η Γερμανία πλησίασαν πιο κοντά στην από κοινού ανάπτυξη ενός νέου πυρομαχικού προς χρήση από άρματα μάχης αυτή την εβδομάδα με την υπογραφή συμφωνίας, η οποία οδηγεί το έργο στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης (statement of intent) στις 27 Απριλίου για την ανάπτυξη ενός πυρομαχικού ενισχυμένης κινητικής ενέργειας (EKE) 120 χιλ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο μεταξύ του εθνικού διευθυντή εξοπλισμών του Ηνωμένου Βασιλείου, Andy Start, και του Γερμανού ομολόγου του, Αντιναύαρχου Carsten Stawitzki.

Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Βρετανούς μετά την υπογραφή ανέφερε ότι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις θα οδηγήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους για την πιστοποίηση του νέου διατρητικού πυρομαχικού σε άρματα μάχης Challenger 3 του Βρετανικού Στρατού και σε Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2.

Αυτό που είναι επί του παρόντος ένα πρόγραμμα δύο εθνών θα μπορούσε ωστόσο σύντομα να διευρυνθεί, ώστε να συμμετάσχουν και άλλοι εταίροι, καθώς και να συμπεριληφθούν και άλλοι τύποι πυρομαχικών αρμάτων μάχης 120 χιλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν επίσης ανοιχτοί στην προσθήκη νέων κρατών στην υπόψη συνέργεια ή αυτά να γίνουν αποδέκτες εξαγωγών, καθώς και να συνεχίσουν τις συζητήσεις για πιθανή συνεργασία για άλλους τύπους πυρομαχικών αρμάτων μάχης 120 χιλ, ανέφερε η βρετανική δήλωση.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ουκρανικό στρατό

Τα δύο έθνη βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με έναν πιθανό επιπλέον εταίρο, αλλά προς το παρόν αυτός δεν κατονομάζεται. 

Ο Βρετανικός Στρατός είναι ο μόνος χρήστης του άρματος μάχης Challenger στην Ευρώπη. Το Leopard 2, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες, οδηγώντας δυνητικά σε σημαντικές ευκαιρίες εξαγωγών για έναν προηγμένο βλήμα τύπου EKE.

Το εν λόγω τυποποιημένο πυρομαχικό όχι μόνο θα ωφελήσει τη συνεργασία στο πεδίο της μάχης με πολλούς από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αλλά θα έχει σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες για βιομηχανικούς αμυντικούς εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Διαβάστε επίσης: MGCS | Η πρόταση «Game Changer» της Hensoldt για το ευρωπαϊκό άρμα μάχης – VIDEO

Η εταιρεία Rheinmetall Waffe Munition έχει την ευθύνη του αρχικού σχεδιασμού για το νέο πρόγραμμα πυρομαχικών και η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τους προμηθευτές της στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν μέρος σε αυτό.

Πάντως, μια εξαγωγική ευκαιρία παρουσιάστηκε στις 28 Απριλίου, καθώς η Rheinmetall ανακοίνωσε ότι είχε εξασφαλίσει μια παραγγελία 200 εκατ. ευρώ για πυρομαχικά αρμάτων μάχης από έναν ανώνυμο Ευρωπαίο πελάτη για παράδοση από φέτος έως το 2025.

Ο Βρετανικός στρατός ήδη τρέχει επίσης ένα πρόγραμμα 800 εκατ. λιρών υπό την καθοδήγηση της κοινής επιχείρησης Rheinmetall-BAE Systems RBSL με στόχο τον εκτενή εκσυγχρονισμό 148 οχημάτων στο πρότυπο Challenger 3. 

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της αναβάθμισης είναι η εγκατάσταση ενός νέου πυργίσκου, που φέρει το L55A1 τελευταίας γενιάς λειόκαννο πυροβόλο της Rheinmetall. Η ενσωμάτωση ενός τέτοιου οπλικού συστήματος ενός όπλου θα φέρει επιτέλους τη διαμόρφωση Challenger 3 σε ευθυγράμμιση με όλα τα άλλα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ, βελτιώνοντας έτσι τη διαλειτουργικότητα.

Το Challenger 3 θα καταστεί αρχικά επιχειρησιακό το 2027 με προοπτική πλήρους επιχειρησιακής δυνατότητας το 2030. Η ανάπτυξη των νέων πυρομαχικών έχει προγραμματιστεί, ώστε να είναι διαθέσιμα μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης: DSEI 2021 | Η RBSL παρουσιάζει το αναβαθμισμένο κύριο άρμα μάχης “Challenger 3”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This