ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ζοζέπ Μπορέλ | Ανάγκη δημιουργίας Ευρωστρατού
Defence Redefined
Published on 23/08/2021 at 15:30

Την ανάγκη δημιουργίας ευρωστρατού με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. 

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ανέφερε πως η πτώση της Καμπούλ καλεί την Ευρώπη να αναπτύξει δικές της στρατιωτικές ικανότητες ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναδύονται. Η πτώση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν την οποία στήριζε η δύση και το νέο κύμα Αφγανών προσφύγων καλούν την Ε.Ε να δράσει ανεξάρτητα. 

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, έκανε αναφορά για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος ταχείας αντίδρασης με δύναμη 50.000 στρατιωτών. Η πρόταση συζητείται εδώ και καιρό σε επίπεδο υπουργών άμυνας της ένωσης στο πλαίσιο της “Στρατηγικής Αυτονομίας” της Ευρώπης. 

Να υπενθυμίσουμε πως και τον Μάιο του 2021 ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε προς τους υπουργούς άμυνας της ένωσης πως χρειάζεται η Ευρώπη να αναπτύξει τα απαραίτητα μέσα ώστε να κάνει την διαφορά επί του εδάφους στις επιχειρήσεις που συμμετέχει. Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω προετοιμασία, εκπαίδευσης και εξοπλισμού των δυνάμεων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεκτεί ποτέ λύση δυο κρατών, διαμηνύει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This