Ζελένσκι στην Κυπριακή Βουλή | Ούτε λέξη για το Κυπριακό ο Ζελένσκι – Ενόχληση στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 08/04/2022 at 11:00

Στήριξη από την Κύπρο ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά την παρέμβασή του το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος όμως, που σε όλες τις ομιλίες του μέχρι τώρα σε κοινοβούλια ξένων χωρών φρόντισε να παραλληλίσει τα δεινά αυτών των χωρών με τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, φτάνοντας μέχρι και να το παραλληλίσει με το Ολοκαύτωμα, δεν έκανε ουδεμία αναφορά στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Αυτό φυσικά σχολιάστηκε και προκάλεσε δυσαρέσκεια.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Κύπρο: να κλείσουν όλα τα κυπριακά λιμάνια για Ρώσους, να σταματήσει η χορήγηση “χρυσών διαβατηρίων” σε Ρώσους, να σταματήσουν οι διπλές υπηκοότητες (σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να σταματήσει για Ρώσους που δεν υποστηρίζουν την εισβολή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν στοιχεία) και να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Επίσης, ζήτησε την υποστήριξη της Κύπρου για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε ο Β. Ζελένσκι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα κρίνει την επιβίωση, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. 

“Στόχος της Ρωσίας είναι να υπάρχει διχόνοια μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία λοιπόν, τους περισσότερους τους βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο, ή σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν είναι τόσο ισχυρή, η Ρωσία την βλέπει ως έδαφος προς κατάκτηση”, σημείωσε για να συμπληρώσει ότι η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε το 2014 με την κατάκτηση της Κριμαίας. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ειλικρινής διάλογος με τη Ρωσία, τόνισε.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Περίπου 1500 νεκροί άμαχοι μέχρι τώρα στην Ουκρανία

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του -κατά τη διάρκεια της οποία δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο- τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, “καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε γιατί η ίδια εισβολή, με άλλους πρωταγωνιστές, συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες των παράφορων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Όμως, στο σημείο αυτό η σύνδεση “κόπηκε” με αποτέλεσμα να μην ακουστεί η θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι λόγω… τεχνικού προβλήματος. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας τόνισε ότι έγινε προσπάθεια επανασύνδεσης, ώστε να απαντήσει ο πρόεδρος αλλά δεν τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι θα τοποθετηθεί γραπτώς και θα αποστείλει τις θέσεις του στη Λευκωσία, ενώ διπλωματικές πηγές στο Κίεβο ανέφεραν πως η Ουκρανία έχει στηρίξει και έχει υιοθετήσει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα μη αναγνώρισης των όσων έχει βιώσει η Κύπρος από την τουρκική εισβολή.

Μετά την ομιλία του ουκρανού προέδρου, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ενόχληση του για τη στάση του Ζελένσκι.

Πριν την ομιλία Ζελένσκι, που διεξήχθη παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Β. Νούλαντ | Επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν συνάντησης με τον Ν. Παναγιωτόπουλο στην Ελλάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This