ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ζήσης Καραγώγος | Όταν Τουρκική περίπολος δολοφόνησε Έλληνα στρατιώτη στον Έβρο
Defence Redefined
Published on 20/12/2021 at 14:30

35 χρόνια πέρασα από το επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986 στην περιοχή του χωριού Πέπλος στον Έβρο που σημαδεύτηκε από την δολοφονία του Έλληνα στρατιώτη Ζήση Καραγώγου από τα πυρά Τουρκικής περιπόλου.

Συγκεκριμένα, στην μεθοριακή περιοχή τα περίπολα των δύο πλευρών ήταν εξοικειωμένα με την οπτική επαφή καθώς ακόμα και με την ανταλλαγή τσιγάρων κλπ λόγω της εγγύτητας και της μορφολογίας της περιοχής. Την 19η Δεκεμβρίου 1986, ο στρατιώτης του 535 ΤΠ Ζήσης Καραγώγος, μέλος Ελληνικής περιπόλου, ενώ ήταν άοπλος δέχτηκε αναίτια πυρά από τουρκική περίπολο. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον Κραγώγο να παραμένει βαριά τραυματισμένος στο έδαφος. Με την μεταφορά του στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης εξέπνευσε καθώς είχε δεχτεί 5 σφαίρες. 

Το επεισόδιο το οποίο είχε αρχίσει περίπου στις 11:00 έληξε μετά από περίπου δύο ώρες. Στις 15:00 περίπου όμως, Τουρκική δύναμη άρχισε να ενισχύει τις Τουρκικές θέσεις ενώ από Ελληνική πλευράς βρίσκονταν προωθημένοι σε καλυμμένες θέσεις ένας Δόκιμος έφεδρος Αξιωματικός και τρεις κληρωτοί οπλίτες και πίσω τυος σε απόσταση περίπου 200 μέτρων βρισκόταν ανεπτυγμένη Ελληνική δύναμη γύρω στους 20 άνδρες. Οι Τουρκικές δυνάμεις οι οποίες υπερέβαιναν αριθμητικά τις Ελληνικής άρχισαν να βάλλουν κατά των τεσσάρων προωθημένων Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Οι Έλληνες στρατιώτες κατάφεραν να υποχωρήσουν για να ενωθούν με την υπόλοιπη δύναμη καταφέρνοντας όμως σοβαρές απώλειες στις Τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες υπέστησαν απώλειες, μεταξύ αυτών και ένας αξιωματικός.

Μετά την παρέμβαση των ΥΠΕΞ των δύο κρατών συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός ενώ ένα από τα μέτρα που έλαβε η Τουρκική πλευρά ήταν η μεταφορά ειδικών δυνάμεων στην παραμεθόριο. Το συγκεκριμένο περιστατικό θυμίζει δυστυχώς και τις αναίτιες δολοφονίες εθνοφρουρών στην πράσινη γραμμή της Κύπρου.

Στη μνήμη του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου, το 1988 το φυλάκιο προκαλύψεως «Ε.Φ. ΦΕΡΩΝ», στο Δέλτα Έβρου, μετονομάστηκε σε «Ε.Φ. ΚΑΡΑΓΩΓΟΥ», ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 έγινε μετονομασία του παρατηρητηρίου «Τσιρώζη» σε «Καραγώγου».

Με πληροφορίες από: Μηχανή του Χρόνου, Alexandroupoli online

Διαβάστε επίσης: 28 Μαΐου 1988 | Τούρκος υπαξιωματικός δολοφονεί τον άοπλο εθνοφρουρό Χαράλαμπο Χαραλάμπους

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This