ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης | 64 Χρόνια από τον απαγχονισμό του ήρωα
Defence Redefined
Published on 14/03/2021 at 16:14

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα της Επαρχίας Πάφου,  ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήταν ο τελευταίος και ο νεαρότερος ήρωας της ΕΟΚΑ, που εκτελέστηκε δια απαγχονισμού από τους Άγγλους.

Το μαχητικό του πνεύμα, και η ανησυχία του για τα τεκταινόμενα της πατρίδας, δεν του επέτρεπαν να μην εμπλακεί στον αγώνα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 

Η δράση του για απελευθέρωση της Κύπρου άρχισε τον Ιούνιο του 1953 κατά τους εορτασμούς για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Κατέβασε από τα προπύλαια του σταδίου της πόλης την αγγλική σημαία και πρωτοστάτησε στην οργάνωση μεγάλης διαδήλωσης, με αποτέλεσμα τη ματαίωση των εορτασμών.

Διαβάστε επίσης: 3 Μαρτίου 1957 | Ο “Σταυραετός του Μαχαιρά” αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη αυτοκρατορία του κόσμου – VIDEO

Τον Αύγουστο του 1955, σε εκδρομή του στην Ελλάδα, του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί για τη χρήση όπλου και κατόρθωσε να φέρει μαζί του ένα περίστροφο. Το Νοέμβριο του 1955, σε μαθητική διαδήλωση, κτύπησε Άγγλους στρατιώτες ελευθερώνοντας από τα χέρια τους συμμαθητή του. Συνελήφθη και διατάχθηκε να παρουσιαστεί σε δίκη στις 6 Δεκεμβρίου. Για να αποφύγει την καταδίκη κατέφυγε στη μονή Αγίου Νεοφύτου την προηγούμενη της δίκης και ενώθηκε με την ανταρτική ομάδα της περιοχής στην τοποθεσία Άππης, μεταξύ Κισσόνεργας – Τάλας. Μετά τα γεγονότα αυτά επικηρύχθηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Το Μάρτη του 1956 προωθήθηκε σε κρησφύγετο στο δάσος κοντά στο χωριό Λυσός προς την περιοχή Άγιος Γεώργιος. Πήρε μέρος σε πολλές επιθέσεις και δολιοφθορές εναντίον των Άγγλων στην περιοχή αυτή.

Διαβάστε επίσης: Ενωτικό Δημοψήφισμα | Η πρώτη προσπάθεια της Λευκωσίας για διεθνοποίηση της Ένωσης

Το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου 1956, σε μια μετακίνηση της ομάδας του από την περιοχή του Σταυρού της Ψώκας προς την περιοχή της Λυσού, βρέθηκε αντιμέτωπος με αγγλική περίπολο που εκινείτο με σβησμένες τις μηχανές των οχημάτων, στο δρόμο μεταξύ Λυσού και Σταυρού της Ψώκας κοντά στη Λυσό, στην περιοχή Κόπες, και συνελήφθη κρατώντας ελαφρύ πολυβόλο τύπου Bren, το οποίο βρισκόταν σε συντήρηση μέσα σε γράσο. Καταδικάστηκε για τούτο σε θάνατο.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, συγκίνησε με την θυσία του ολόκληρο τον Ελληνισμό. Στο τελευταίο του γράμμα, δήλωσε:

«Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

O ήρωας, απαγχονίστηκε ξημερώματα της 14ης Μαρτίου 1957, στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.

Με πληροφορίες από: eoka.org.cy, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: 

18 Μαΐου | Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Ψηφιακή “επίσκεψη” στο Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ | VIDEO

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This