ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης – Ο τελευταίος ήρωας της αγχόνης
Defence Redefined
Published on 14/03/2020 at 10:58

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα της Επαρχίας Πάφου,  ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήταν ο τελευταίος και ο νεαρότερος ήρωας της ΕΟΚΑ, που εκτελέστηκε δια απαγχονισμού από τους Άγγλους.

Το μαχητικό του πνεύμα, και η ανησυχία του για τα τεκταινόμενα της πατρίδας, δεν του επέτρεπαν να μην εμπλακεί στον αγώνα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 

Σε ηλικία 17 ετών, άφησε το σχολείο, για να ενταχθεί στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Σύντομα έγινε ενεργό μέλος και ταυτόχρονα μπήκε στο στόχαστρο των Άγγλων κατακτητών.

Στις 18 Δεκεμβρίου το 1956, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, καθώς μετέφερε όπλα και τρόφιμα, βρέθηκε αντιμέτωπος με αγγλικό περίπολο και μη μπορώντας να αντιδράσει, συνελήφθη. 

Στην κατοχή του, βρήκαν ένα οπλοπολυβόλο Μπρέν και τρεις γεμιστήρες. 

Στην δίκη του, στις 25 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, ο Ευαγόρας, δεν επέτρεψε στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν και παραδέχθηκε την ενοχή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε.  Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Έτσι στις 14 Μαρτίου 1956, σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, απαγχονίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες όντας ο νεότερος και ο τελευταίος ήρωας που απαγχονίστηκε.  Ο τάφος του ήρωα βρίσκεται στην Λευκωσία, στα Φυλακισμένα Μνήματα, μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες που οδηγήθηκαν στην αγχόνη, αλλά και τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. 

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, συγκίνησε με την θυσία του ολόκληρο τον Ελληνισμό. Στο τελευταίο του γράμμα, δήλωσε:

«Θ΄ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του ΑΝΤ1 για τον ήρωα:

 

Με πληροφορίες από Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This