Ευαγόρας Παλληκαρίδης | Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα – 66 χρόνια από τον απαγχονισμό του 18χρονου ήρωα
Defence Redefined
Published on 14/03/2023 at 18:00

Στις 14 Μαρτίου 1957, οι Βρετανοί αποικιοκράτες απαγχονίζουν τον 18χρονο μαθητή, ποιητή και αντάρτη της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Η θυσία του Ευαγόρα, οι αγώνες και η ποίηση του παραμένουν ιερή παρακαταθήκη για τον κυπριακό λαό στον αγώνα για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή.

Ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, κατά τον επιμνημόσυνο λόγο του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρώτη επαναστατική πράξη του 15χρονου Ευαγόρα, όπου κατέβασε τη βρετανική σημαία από τα προπύλαια του «Ιακωβείου Γυμναστηρίου», παραμονή των εορτασμών για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η ενέργειά του αυτή αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που άναψε το φυτίλι για να εκραγούν μαχητικές διαδηλώσεις στην πόλη, οι οποίες προκάλεσαν τη ματαίωση των εορτασμών.

Τόνισε πως ο Παλληκαρίδης από νωρίς αποδέχθηκε τη μοναχική μοίρα του πολεμιστή. Τη μοίρα που ακολουθεί κάθε αληθινό αγωνιστή της ελευθερίας. Έχοντας αποφασίσει από την επόμενη μέρα ν’ ανέβει αντάρτης της ΕΟΚΑ στα βουνά, ασπάστηκε τον πατέρα και έλαβε την ευχή του. Ακολούθως, το απόγευμα, προσέτρεξε στην άδεια τάξη του σχολείου του για να αφήσει στους συμμαθητές του τον χειρόγραφο αποχαιρετισμό του, ενημερώνοντας τους ότι «θα πάρει μια ανηφοριά, θα πάρει μονοπάτια, να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά (…) Γειά σας παλιοί συμμαθηταί (…) Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω θα με βρει εκεί».

Αναφερόμενος στη θυσία του ήρωα μαθητή, ο ΥΠΑΜ ανέφερε πως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης αψηφώντας το θάνατο και με το χαμόγελο στα χείλη, έπαιρνε πλέον μια νέα ανηφοριά και νέα μονοπάτια στον δρόμο προς τη λευτεριά.

Ο ΥΠΑΜ ανέφερε επίσης πως μπροστά στη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη καλούμαστε να αναλογιστούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης έναντι του λαού και της ιστορίας μας και οφείλουμε με ενότητα και ομοψυχία, όπως και οι ήρωές μας έπραξαν, να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας.

Διαβάστε επίσης: Ευαγόρας Παλληκαρίδης | Αντάρτης, ποιητής και μαθητής – Ο τελευταίος απαγχονισθέντας ήρωας της ΕΟΚΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This