ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ερντογάν | Συνάντηση με Μπάιντεν και Μακρόν στην Ρώμη
Defence Redefined
Published on 01/11/2021 at 16:30

Κατά την διάρκει της Συνόδου των G20 στην Ρώμη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον τούρκο πρόεδρο, τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις σε Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος μεταξύ άλλων δήλωσε πως διαπίστωσε θετική προσέγγιση από τον Αμερικανό πρόεδρο για τον εκσυγχρονισμό των F16 και πιθανό προμήθεια νέων.

Στην συνάντηση του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως εξέφρασε την ανησυχία του για την πώληση όπλων στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως μεταξύ άλλων ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, όπου μετά την συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος για βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών και ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Η βουλή ενέκρινε παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ για 2 χρόνια

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This