Επικοινωνία Μπάιντεν και Σι με την Ταϊβάν στην κορυφή της ατζέντας – “Μήνυμα” της Ταϊβάν στην Κίνα
Defence Redefined
Published on 29/07/2022 at 11:00

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, κατά την οποία συζήτησαν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και τις εμπορικές διαφορές τους.

“Η συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε στις 10:50 π.μ.”, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ξεκινήσει 2 ώρες και 17 λεπτά νωρίτερα, στις 08:33 π.μ. (ώρα Ουάσινγκτον), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Σι προειδοποίησε τις ΗΠΑ λέγοντας τους “μην παίζετε με τη φωτιά” στο ζήτημα της Ταϊβάν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια πιθανή επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στη νησιωτική χώρα που διεκδικείται από την Κίνα.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τηρήσουν την “αρχή της μίας Κίνας” και τόνισε ότι η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στο εν λόγω ζήτημα.

“Όσοι παίζουν με τη φωτιά απλά θα καούν”, είπε ο Σι στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ. “Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει αυτό ξεκάθαρα”, πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε από την πλευρά του στον Σι Τζινπίνγκ ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης: Κίνα – Ταϊβάν | Προς κλιμάκωση των εντάσεων με τις ευλογίες των ΗΠΑ – VIDEO

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα μια σειρά από θέματα σημαντικά για τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα και ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη χθεσινή συνομιλία, ιδίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας της υγείας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτεί. 

Η Κίνα θεωρεί ότι το νησί είναι μια από τις ιστορικές επαρχίες της, που δεν την ελέγχει και που δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη χώρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το Πεκίνο εξετάζει το σενάριο στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν προκειμένου να επιβάλει τον έλεγχό του.

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και με αυτή την ιδιότητα μία από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού κράτους, αρνήθηκε να πει την περασμένη Πέμπτη στους δημοσιογράφους αν θα πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, που προβλέπεται τον Αύγουστο σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ. Θα είναι η πιο υψηλόβαθμη θεσμική αμερικανική προσωπικότητα που μεταβαίνει στην Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | “Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταιβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής”

Παράλληλα, στην αποστολή μηνύματος με συγκεκριμένο αποδέκτη προέβη η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν (Republic Of China Air Force – ROCAF) κατά τη διεξαγωγή της ετήσιας άσκησης ”Han Kuang”.

Συγκεκριμένα, επιδείχθηκαν οι εκτεταμένες υπόγειες εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί στην αεροπορική βάση Chiasan, οι οποίες μπορούν να υποδεχτούν αεροσκάφη για τον ανεφοδιασμό τους σε καύσιμα και όπλα.

Η κατασκευή τόσο πολύπλοκων υποδομών έχει γίνει για την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής. Η Ταϊβάν εκτός του γεγονότος ότι πρέπει να διατηρεί υψηλές οροφές σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεών της, πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της.

Έτσι σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται η υπογειοποίηση ακόμα και ολόκληρων βάσεων προκειμένου να ενισχυθεί η παθητική προστασία τους.

Στις φωτογραφίες που αποδεσμεύθηκαν στον λογαριασμό της ROCAF στο Facebook, ξεχωρίζει ο εξοπλισμός των εκσυγχρονισμένων F-16 Viper με αντιπλοϊκά βλήματα AGM-84L Harpoon, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του μεγάλου κινεζικού στόλου, καθώς επίσης πυραύλους αέρος – αέρος μεσαίου βεληνεκούς τύπου AIM-120C και πυραύλους αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς τύπου AIM-9L/M Sidewinder.

Τα βλήματα AGM-84L Harpoon, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, έχουν επιλεγεί για τον εξοπλισμό και των ελληνικών F-16 Viper, αναλαμβάνοντας πλέον αποστολές προσβολής ναυτικών στόχων (Tactical Air Support for Maritime Operations – TASMO).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ταϊβάν προχώρησε σε αυτή την ενέργεια σκόπιμα ώστε να στείλει ένα ηχηρό και σαφές “μήνυμα” αποτροπής στην Κίνα, η οποία έχει αυξήσει την προκλητική ρητορική της τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης: Κίνα | Στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This