ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιθέσεις Τζιχαντιστών | 26 νεκροί σε Ιρακ και Νιγηρία σε 72 ώρες
Defence Redefined
Published on 03/05/2021 at 10:06

Σε μπαράζ επιθέσεων τα τελευταία 24ωρα, σε Νιγηρία και Ιράκ, τουλάχιστον 26 άτομα άτομα έχασαν την ζωή τους.

Στην Νιγηρία, τζιχαντιστές επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί χθες Κυριακή σε δύο βάσεις του στρατού στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, διεισδύοντας στη μία βάση και σκοτώνοντας συνολικά οκτώ ανθρώπους, έναν αξιωματικό και επτά αμάχους. 

Διαβάστε επίσης: Τζιχαντιστές στη Νιγηρία σκότωσαν σχεδόν 70 ανθρώπους

Οι τζιχαντιστές, που διεξάγουν εδώ και δέκα χρόνια ανταρτοπόλεμο στον οποίο έχουν σκοτωθεί πάνω από 36.000 άνθρωποι και άλλοι 2 και πλέον εκατ. έχουν εκτοπιστεί, πολλαπλασιάζουν τις εφόδους τους εναντίον στρατιωτικών βάσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες το πρωί, τζιχαντιστές που κινούνταν με φορτηγά και μοτοσικλέτες επιτέθηκαν σε βάση στην Ατζίρι, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο.

Το βράδυ του Σαββάτου, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) επιτέθηκαν σε άλλη στρατιωτική βάση στην πολιτεία Μπόρνο, στη Ραν, 172 χλμ. από τη Μαϊντουγκούρι, αλλά απωθήθηκαν.

Επιθέσεις και στο Ιρακ

Δεκαοκτώ Ιρακινοί, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε τέσσερις επιθέσεις τζιχαντιστών, οι περισσότεροι στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, της Βαγδάτης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Στην αγροτική περιοχή Ταρμίγια, 20 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, “τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε οχηματοπομπή του στρατού” και “σκότωσαν δύο αξιωματικούς και δύο στρατιώτες”, ανέφερε αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στην περιοχή Άλτον Κουμπρ, βόρεια της Βαγδάτης, την κυριότητα της οποίας διεκδικούν τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και οι Κούρδοι, “έξι Πεσμεργκά (σ.σ. κούρδοι μαχητές) σκοτώθηκαν όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επιτέθηκαν με ελαφρά όπλα στη θέση (τους)”, είπε άλλος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας, επίσης υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Η τρίτη φονική επίθεση έγινε στη δυτική έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανέφερε ένας τρίτος αξιωματικός.

“Ένας αξιωματικός κι ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα καθώς πέρναγε οχηματοπομπή του στρατού” από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί, είπε. Στην επαρχία Ντιγιάλα, που γειτονεύει με τη Βαγδάτη, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα, ενώ δύο μαχητές τραυματίστηκαν σε χωριστή επίθεση, δήλωσε άλλος αξιωματικός.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ | 11 νεκροί σε επίθεση του ΙΚ κοντά στη Βαγδάτη

Για καμία από τις ενέργειες αυτές δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από το ΙΚ, αλλά οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν είναι χαρακτηριστικές της οργάνωσης των τζιχαντιστών αφότου έχασε τα εδάφη που κατείχε στα τέλη του 2017: τα μέλη της δρουν κυρίως νύχτα, σε απομονωμένες περιοχές, με ελαφρά όπλα, βάζοντας συστηματικά στο στόχαστρο τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά τις αιματηρές επιθέσεις, ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ κάλεσε χθες να “ενισχυθεί η διεθνής υποστήριξη για να τελειώνουμε με τα υπολείμματα” του ΙΚ. Διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ είναι παρών από το 2014 στο Ιράκ για να βοηθήσει να νικηθεί το ΙΚ.

Το κοινοβούλιο αξίωσε με ψήφισμά του πέρυσι την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, αλλά αυτό παραμένει κενό γράμμα.

Mε πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Φωτογραφία τίτλου: Αρχείο © Mohammed Jalil

Διαβάστε επίσης: 

Ιρακινά F-16 ισοπέδωσαν βάση τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This