ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Επανάληψη του διαγωνισμού για αερόφυλλα και θερμοβολίδες των Apache | Πώς λειτουργούν τα υπόψη αντίμετρα – VIDEO
Defence Redefined
Published on 28/05/2021 at 20:31

Με ανακοίνωση της η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) γνωστοποίησε τη ματαίωση και την επανάληψη του διαγωνισμού προμήθειας αερόφυλλων (Chaffs) και θερμοβολίδων (Flares) για τα ελικόπτερα AH-64D/D Longbow Apache «λόγω απόρριψης της αίτησης συμμετοχής του οικονομικού φορέα που προσήλθε και την επανάληψή του με νέους όρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Πώς λειτουργούν τα αντίμετρα αερόφυλλων και θερμοβολίδων

Ένας πυροτεχνικός διανομέας χρησιμοποιείται γενικά όταν η απειλή (πύραυλος) εντοπίζεται και πλησιάζει το αεροσκάφος, είτε με την καθοδήγηση ραντάρ είτε με ανιχνευτή θερμότητας (heat-seeking).

Οι θερμοβολίδες με την εκτόξευση τους από τον διανομέα του αεροσκάφους εκπέμπουν μεγάλη θερμοκρασία “ξεγελώντας” τους πυραύλους με ανιχνευτή θερμότητας για να εγκλωβίσουν τις θερμικές υπογραφές τους, αντί αυτή του κινητήρα του αεροσκάφους.

Αντιμέτρα (CMDS) της Saab σε ελικόπτερο Super Puma © Saab

Τα αερόφυλλα δημιουργούν ένα νέφος με υλικό (συνήθως ρινίσματα αλουμινίου) το οποίο διακόπτει τον εγκλωβισμό από την ακτινοβολία ραντάρ. Εμφανίζονται συνήθως είτε ως πρωταρχικός στόχος στις οθόνες των εχθρικών ραντάρ είτε τις πλημμυρίζουν με πολλαπλά ίχνη, καθιστώντας έτσι το αεροσκάφος “αόρατο”για σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο είναι όμως κρίσιμο. 

Νέφος από αερόφυλλα εκτοξευόμενα από μαχητικό Gripen C/D © Saab

Η οικογένεια πυροτεχνικών αντιμέτρων που ανέπτυξε η Saab ονομάζεται BOP και μπορεί να εξοπλιστεί με διαφορετικούς τύπους αντιμέτρων όπως θερμοβολίδες, αερόφυλλα και το προηγμένο Electronic Active Decoy (EAD). Το BOP είναι ένας από τους πρώτους διανομείς για αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας ικανό για πυροδότηση προς τα εμπρός, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι παρέχει αποτελεσματικότερη προστασία από τις σύγχρονες υπέρυθρες απειλές.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά ΜΜΕ | “Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το Cesme που διεξάγει έρευνα στο Βόρειο Αιγαίο” – Φωτογραφία

Η οικογένεια ηλεκτρομηχανικών προϊόντων CMDS της Saab με την ονομασία BOL περιέχει έως και 160 θερμοβολίδες ή πυροφόρα αναλώσιμα δολώματα, σε σύγκριση με ανάλογα συστήματα που διαθέτουν μεταξύ 30-40 αναλωσίμων δολωμάτων.

Μαχητικό Gripen εκτοξεύοντας αντίμετρα από διανομέα σε πτερύγιο © Saab

Σημαντικό στοιχείο σύμφωνα και με την Saab είναι η δυνατότητα προληπτικής χρησιμοποίησης των υπόψη αντιμέτρων, ιδιαίτερα όταν προσεγγίζεται εχθρικό περιβάλλον με σκοπό την εξ’ αρχής αποφυγή του εχθρικού εγκλωβισμού κάτι το οποίο διευκολύνεται από το μεγάλο αριθμό αναλωσίμων στους διανομείς της Saab.

Πιο κάτω παραθέτουμε ενδεικτικά ένα βίντεο το οποίο δείχνει σε περιβάλλον μάχης (πιθανότατα Συρία) το πώς οι θερμοβολίδες έσωσαν ένα ελικόπτερο από εισερχόμενο πύραυλο τύπου MANPAD.

 

Τα μέσα αυτοπροστασίας και ειδικά αυτά των αεροσκαφών απέκτησαν μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την έρευνα και ανάπτυξη, ιδιαίτερα για αντιμετώπιση στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων των πλέον σύνθετων και εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης: Saab | Υποβολή Τελικής και Βέλτιστης Πρότασης για το πρόγραμμα ΗΧ της Φινλανδίας – Infographics

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This