Επίσκεψη BENS στην Ελλάδα – Συνεργασία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με αμερικανικές
Defence Redefined
Published on 22/09/2022 at 10:16

Ο αμερικανικός οργανισμός Business Executive for National Security – ΒΕΝS (Στελέχη Επιχειρήσεων για την Εθνική Ασφάλεια) επισκέφθηκε την Ελλάδα, όπου και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ.

Κατά την επίσκεψη του στο ΓΕΕΘΑ την Τρίτη, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας, στον πόλεμος στην Ουκρανία και την συνδρομή της Ελλάδος προς αυτήν με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. 

Επίσης, επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδος, η οποία προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας συνεισφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής. Τόνισε τις σχέσεις της με γειτονικά κράτη, την αστυνόμευση του εναέριου χώρου γειτονικών κρατών που αναλαμβάνει καθώς και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στα οποία συμμετέχει.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στις σημαντικές συναντήσεις που πραγματοποίησε εκεί, στην πρόσφατη επικαιροποίηση της Στρατιωτικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], στην αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης και στον ρόλο τους ως προς την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων για την προώθηση και αναδίπλωση προσωπικού, μέσων και υλικών τόσο σε διμερές όσο και σε διασυμμαχικό επίπεδο, καθώς και στις διακλαδικές κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης που υλοποιούνται.

Την Τετάρτη, αντιπροσωπεία του BENS επισκέφθηκε το ΥΠΕΘΑ η οποία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζώρτζ Τσούνης.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και της περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσής της, για την ασφάλεια των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ανεδείχθη, επίσης, ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή, η γεωπολιτική αξία της Αλεξανδρούπολης και η σημασία αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και υποδομών της, μέσω συνεχούς ροής επενδύσεων.

Ο Υπουργός ανεφέρθη, επίσης, στις δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες, λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικό πλεονέκτημα, τεχνογνωσία και υποδομές που διαθέτει η χώρα.

Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία αποφυγής αποσταθεροποιητικών, παραβατικών και αναθεωρητικών συμπεριφορών, που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΑΒ ολοκλήρωσε τμήμα της ατράκτου του F-16 σε συμπαραγωγή με την Lockheed Martin

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This