Επίσκεψη ΥΠΑΜ στην Ιορδανία – Υπογραφή διμερούς συμφωνίας – Δωρεά της ΕΦ στο Βασιλικό Μουσείο Τεθωρακισμένων Αρμάτων
Defence Redefined
Published on 16/12/2022 at 10:55

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, πραγματοποίησε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου επίσκεψη εργασίας στην Ιορδανία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών διμερών διαβουλεύσεων για θέματα άμυνας και ασφάλειας με κράτη της περιοχής και του περιφερειακού ρόλου συνεργασίας που διατηρεί η Κύπρος.

Ο Υπουργός έγινε δεκτός από την Α.Μ. Βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II ibn Al-Hussein , στον οποίο μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συναντήθηκε επίσης με τον Αρχηγό των Ιορδανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Youssef Al Hunaity. 

Κατά τις επαφές έγινε ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ιορδανίας και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης και εμβάθυνσής της. Κατά το 2022 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διμερείς συνεργασίες που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς σε μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις ειδικών δυνάμεων σε Ιορδανία και Κύπρο.

Ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων υπέγραψαν διμερή συμφωνία που ρυθμίζει το καθεστώς των δυνάμεων (Status of Forces Agreement – SOFA) σε θέματα αλληλοϋποστήριξης και η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Μέσω αυτής της συμφωνίας διευκολύνονται οι μελλοντικές συνεκπαιδεύσεις και η συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων σε ασκήσεις. 

Ο  κ. Πετρίδης επισκέφθηκε επίσης το Βασιλικό Μουσείο Τεθωρακισμένων Αρμάτων, όπου σε ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε επίσημη παράδοση ενός τεθωρακισμένου οχήματος τύπου CASCAVEL, το οποίο παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συλλογή του Μουσείου, με την ευκαιρία της φετινής συμπλήρωσης εξήντα χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΥΠΑΜ

Διαβάστε επίσης: Εκπαίδευση Εθνικής Φρουράς και Αντιτρομοκρατικής στην Ιορδανία – Εντυπωσιακές Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This