ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 20/08/2021 at 10:25

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας που προβλέπονται από το Κείμενο της Βιέννης (2011), ομάδα επιθεωρητών (ΟΕ) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πραγματοποίησε επίσκεψη – επιθεώρηση στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από 16 έως 18 Αυγούστου 2021. 

Η ομάδα επιθεωρητών του ΟΑΣΕ, αποτελούμενη από Ρώσους αξιωματικούς, επισκέφθηκε Σχηματισμούς και εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς  (ΕΦ), όπου της έγινε ενημέρωση για την αποστολή, το έργο και τις δυνατότητες των Σχηματισμών, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού. Ταυτόχρονα κατά τις επισκέψεις της, επιθεώρησε την υλοποίηση των υποχρεώσεων της ΕΦ, όπως αυτές απορρέουν από το Κείμενο της Βιέννης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, επισκέφθηκε τα Φυλάκια «ΑΣΠΡΟΜΟΥΤΤΗ» και «ΚΑΡΑΒΟΥΣ», όπου της έγινε ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση.  

Από την επιθεώρηση, διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία με τον ΟΑΣΕ, καθώς επίσης και η συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων, αφορούν την έγκαιρη παροχή πληροφοριών και την ενεργό συμμετοχή σε στρατιωτικές δραστηριότητες, σεμινάρια και συνέδρια. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε, για ακόμα μια φορά, η τήρηση από την ΕΦ, όλων των προνοιών που σχετίζονται με τα αντικείμενα επιθεωρήσεων και προβλέπονται στο Κείμενο της Βιέννης.

Ο ΟΑΣΕ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός για την διαφύλαξη της διεθνούς ασφάλειας,  ιδρύθηκε το 1975 στο Ελσίνκι και μετονομάστηκε το 1995 ενώ αριθμεί 57 μέλη μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία. Το 2021 την προεδρία έχει αναλάβει η Σουηδία, ενώ το 2009 την είχε η Ελλάδα. Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στις δραστηριότητες του οργανισμού με την συμμετοχή προσωπικού σε σεμινάρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με επισκέψεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προχωρεί μέσω του οργανισμού στην καταστροφή πεπαλαιωμένου στρατιωτικού υλικού ενώ έχει διορίσει Αξιωματικό Στρατιωτικό Σύμβουλο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στη Βιέννη για παρακολούθηση των στρατιωτικών θεμάτων του Βήματος για την Ασφάλεια και Συνεργασία (Forum for Security and Cooperation) του ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου στην Κύπρο

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This