Εορτή Αρχαγγέλου Μιχαήλ – Ο Προστάτης της Αεροπορίας – Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρπο – VIDEO
Defence Redefined
Published on 08/11/2022 at 14:45

Τιμάται σήμερα με μεγαλοπρέπεια σε όλες τις Μονάδες η μνήμη του Αρχάγγελου Μιχαήλ προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά την παράδοση ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος γι αυτό από τις 11 Ιουνίου του 1954 καθιερώθηκε ως ο προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας.  Στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζεται η γιορτή των Αρχαγγέλων και μαζί γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια και η Πολεμική Αεροπορία μας.

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι τους είθισται να κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος, δηλαδή κτιστό, αόρατο και τέλειο πνεύμα, το οποίο δεν το περιορίζει ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος. Είναι ο μόνος ο οποίος ονομάζεται Αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή καθώς και «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων» και το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Όμοιος με τον Θεό;».

Πιστεύεται ότι ήταν ο ταξιάρχης Μιχαήλ εκείνος ο άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στις Εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη) και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου. Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον συναντάμε επίσης και στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη, όπως επίσης και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου ως επικεφαλής των Αγγέλων πολεμά τον Σατανά.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής».

Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην Ελλάδα, μεταξύ των διαφόρων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μεσσηνίων Πεσόντων Αεροπόρων καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, αποδίδοντας φόρο τιμής και αναγνώρισης του έργου και της θυσίας των 42 Μεσσηνίων Αεροπόρων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Επίσης, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, Αεροπορική επίδειξη με τη συμμετοχή όλων των τύπων των Αεροσκαφών της ΠΑ, των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς», T-6A «Δαίδαλος» και του επετειακού αεροσκάφους Spitfire, καθώς και πολιτικών αεροσκαφών των εταιρειών «Sky Express» και «Aegean Airlines». Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η ελαφρά ορχήστρα του Σμήνους Μουσικής της ΠΑ, εκτέλεσε μουσικά κομμάτια της ελληνικής και διεθνούς σκηνής.

 

Στην Κύπρο, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου έχουν ακυρωθεί λόγω του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED εύχεται στο προσωπικό της Αεροπορίας σε Κύπρο και Ελλάδα καθώς και σε όσους έχουν την ονομαστική τους εορτή Χρόνια Πολλά!

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Εορτασμός Ενόπλων Δυνάμεων – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This