Ελλάδα – Τουρκία | Ελληνοτουρκικά “τετ-α-τετ” σε Βρυξέλλες και Αχρίδα
Defence Redefined
Published on 16/06/2022 at 11:00

Με την Άγκυρα να επιμένει στην εμπρηστική ρητορική και τις προκλήσεις παρά τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα των συμμάχων για αποκλιμάκωση, οι διπλωματικοί προβολείς στρέφονται πλέον στις ταυτόχρονες παρουσίες Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων σε “ουδέτερο έδαφος” και συγκεκριμένα σε Αχρίδα και Βρυξέλλες, όπου θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας.

Η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και το φόρουμ που φιλοξενείται από τα Σκόπια, φέρνει τους Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέναντι στους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν έρχονται αντιμέτωποι και με το αρνητικό για την τουρκική συμπεριφορά κλίμα. Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν θεωρείται η απόπειρα του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, να ρίξει – ενόψει των σημερινών επαφών – γέφυρες διαλόγου προς την ελληνική πλευρά:

“Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)”, ήταν η δήλωση του Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το CNN Greece.

Διαβάστε επίσης: Μ. Τσαβούσογλου | Μήνυμα “λύσης δύο κρατών” έστειλε από τα κατεχόμενα

H εντυπωσιακή μεταστροφή του Χουλουσί Ακάρ, καταγράφεται μόλις ένα 24ωρο μετά το διπλωματικό “επεισόδιο” και την επεισοδιακή αποχώρηση του από την διακοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, που διεξαγόταν στην Κωνσταντινούπολη.

Συνέχεια στο κρεσέντο των απειλών και των ψευδών καταγγελιών έδωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έβαλε στο τουρκικό στόχαστρο την Ελλάδα, εκστομίζοντας ανυπόστατες κατηγορίες για βασανισμό προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές ενώ επανέλαβε την τουρκική προπαγάνδα περί επαναπροωθήσεων.

Όπως περιγράφεται από τους Έλληνες βουλευτές, ο Τούρκος υπουργός επιδόθηκε σε ένα αντιδυτικό παραλήρημα με ανυπόστατες κατηγορίες για συνεργασία με την τρομοκρατία, εισπράττοντας αποστομωτικές απαντήσεις.

Παρά τις προκλητικές δηλώσεις, στην Αθήνα διαμηνύουν ότι δεν θα πέσουν σε καμία από τις επικοινωνιακές παγίδες τις οποίες στήνει η Άγκυρα, ενώ εδραιώνεται μάλιστα η πεποίθηση, ότι διευρύνεται καθημερινά η απήχηση των ελληνικών θέσεων.

Δεν περνά απαρατήρητη η νέα έκφραση στήριξης τους, από το Βερολίνο και ειδικά η ευκρίνεια με την οποία διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Η Γερουσία πέρασε ψήφισμα υπέρ της Ελλάδας

“Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία”.

Η κ.α. Μπέρμποκ ενόψει των προγραμματισμένων επισκέψεων της στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα, δήλωσε:

“Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στεκόμαστε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων”.

Σε αυτό το μήκος κύματος, κατά πληροφορίες, κινείται και ένα από τα μηνύματα στην πολυμερή συνάντηση της Τρίτης, στο Βερολίνο, που έχουν ως παραλήπτη την Άγκυρα.

Η ανάγκη διαφύλαξη της σταθερότητας εντός της συμμαχίας επισημάνθηκε με ρητό τρόπο, στη δια ζώσης επαφή του εξ’ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, με τον Σύμβουλο Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, του συμβούλου του Καγκελάριου Σολτς, Γενς Πλότερ, αλλά και των Συμβούλων Ασφάλειας της Γαλλικής Προεδρίας αλλά και της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης: Γ. Στόλτενμπεργκ | “Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This