Ελλάδα | Κλιμάκια έξι ευρωπαϊκών κρατών συνδράμουν στην δασοπυρόσβεση
Defence Redefined
Published on 02/07/2022 at 09:39

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. επί τρεις ημέρες πυροσβέστες από την Ελλάδα κι έξι ευρωπαϊκές χώρες, συνεκπαιδεύθηκαν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας ολοένα και πιο επιβαρυντικός παράγοντας για το έργο τους όπως εκτίμησαν οι συμμετέχοντες και αντάλλαξαν απόψεις και πρακτικές για το πως λειτουργούν κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης.

«Η Γαλλία έχει μία ισχυρή γνώση στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ειδικά στην περιοχή πέριξ της Μεσογείου. Έτσι η αποστολή αυτή είναι ευκαιρία μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης με τους Έλληνες πυροσβέστες. Βλέπουμε τι θα μας διδάξουν, βλέπουν τί έχουμε να τους διδάξουμε και πως επωφελούνται οι δύο πλευρές» ανέφερε ο Συλβαίν, πυραγός του γαλλικού πυροσβεστικού σώματος.

Μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συνεκπαίδευσης οι ομάδες των ξένων χωρών θα ενισχύσουν τα ελληνικά κλιμάκια σε διάφορα σημεία ανά την επικράτεια.

Χρήστος Στυλιανίδης: «Η Ελλάδα κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU για την ανατολική Μεσόγειο»

Στις εργασίες του 7ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (28-29 Ιουνίου) συμμετείχε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος μετείχε σε συζήτηση με θέμα «How to respond to the next climate-related crisis?».

Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν θα εγκαταστήσει βάσεις αεροπυρόσβεσης σε όλη την Μεσόγειο, εκτός την Κύπρο – Φωτογραφία

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο Υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη διασύνδεσης της διαχείρισης του κινδύνου με τις νέες προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η κλιματική κρίση στη βάση του τρίπτυχου Πρόληψη – Προετοιμασία/ Ετοιμότητα – Ανθεκτικότητα. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU ως «καίριας σημασίας εργαλεία για τη συλλογική θωράκισή μας έναντι των διαρκώς εντεινόμενων φυσικών καταστροφών», σημειώνοντας με έμφαση ότι στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. 

Ο ίδιος χαιρέτισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γνώσης Πολιτικής Προστασίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU για την ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης :  Βουλγαρία | Δύο βουλγαρικά πυροσβεστικά πληρώματα θα σταθμεύουν στην Ελλάδα τον Ιούλιο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This