ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο | Σύσφιξη των σχέσεων τους
Defence Redefined
Published on 26/10/2021 at 14:00

Τη Δευτέρα η Ελλάδα υπέγραψε με το Ηνωμένο Βασίλειο μία συμβολική και ουσιαστική συμφωνία ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και μάλιστα πιο στενά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων μετά το BREXIT.

Το Μνημόνιο Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο καλύπτει τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι μορφωτικές σχέσεις και μια γενικότερη δέσμευση η συνεργασία των δύο χωρών να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Για την Ελλάδα, όπως σχολίασε και ο ίδιος ο κ. Δένδιας, η υπογραφή αυτή αποδεικνύει ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεων του με την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η στόχευση της είναι σαφής: επιδιώκει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία. 

Εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η υπογραφή της συμφωνίας είναι απόδειξη ότι η Βρετανία στη μετά-BREXIT εποχή συνεχίζει να βρίσκεται στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό και μάλιστα ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους παλιούς εταίρους της.

Η εν λόγω συμφωνία έρχεται το 2021, σε μια χρονιά ορόσημο που συμβολίζει τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και τα 200 χρόνια αγαστής συμμαχίας των δύο χωρών και λίγες εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης | Με ευρεία ατζέντα και για θέματα άμυνας στην Σαουδική Αραβία

Το ζήτημα της Τουρκίας στην επίσκεψη Δένδια

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκε και στην εκδήλωση “Ενίσχυση της Ασφάλειας και της Σταθερότητας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο”, που διοργάνωσε το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας (Royal United Services Institute – RUSI).

Εκεί, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο υπουργός περιέγραψε την Τουρκία ως έναν “περιφερειακό ταραξία” που επιχειρεί να αναβιώσει το “νεο-οθωμανικό φάντασμα” και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, αν εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξηγώντας στο ακροατήριο το περιεχόμενο του casus belli, τονίζοντας κατ’ αντιδιαστολή ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο.

Ακόμα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις ποικίλου περιεχομένου συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο ίδιος σημείωσε ότι η πολιτική της χώρας περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους, με τον πρώτο να καλύπτει την Ευρώπη, τον δεύτερο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τον τρίτο τα δυτικά Βαλκάνια, τον τέταρτο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τον πέμπτο τον ευρύτερο κόσμο, με προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Διαβάστε επίσης: Libya Stabilization Initiative | Η Ελλάδα παρούσα και πάλι στη Λιβύη

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This