Ελλάδα | Επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ – Αναφορά στην Κύπρο και ενίσχυση της διμερούς σχέσης
Defence Redefined
Published on 19/11/2022 at 18:30

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. Μπέντζαμιν Γκαντζ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Το ΥΠΕΘΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως κατά τις συνομιλίες των δύο Υπουργών επαναβεβαιώθηκε η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών φιλίας Ελλάδας και Ισραήλ και της στρατηγικής αμυντικής σχέσης τους, για την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και η δυναμική της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ισραήλ, η υλοποίηση σημαντικών, αμοιβαίως επωφελών, προγραμμάτων, στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας και η κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τον Ισραηλινό ομόλογό του για την πρόσφατη Συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, η οποία δημιουργεί προηγούμενο και αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής. Καταδεικνύει, επίσης, σαφώς, ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι εφικτή υπό την θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ σε σχετική ανάρτηση του αναφέρει: “Το Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και μαζί με την Κύπρο θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την τριμερή μας συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο.”

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενδυναμωθεί μέσω των πολλών κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το εμβληματικό έργο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων στην Καλαμάτα. Επίσης, δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι η αμυντική εταιρική σχέση των δύο χωρών θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή, δεδομένου ότι βασίζεται σε μια πολύπλευρη στρατηγική εταιρική σχέση.

Διαβάστε επίσης: Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This