Εκτόξευση πυραύλου AKERON MP από ΤΟΜΑ CV90 στη Σουηδία
Defence Redefined
Published on 28/12/2022 at 18:43

Πραγματοποιήθηκαν βολές του πυραύλου AKERON MP της MBDA το όχημα μάχης πεζικού CV90 της BAE Systems Hägglunds σε πεδίο βολής στη Βόρεια Σουηδία, παρουσία εκπροσώπων των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο AKERON MP είναι τακτικός πύραυλος μάχης πέμπτης γενιάς που βασίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI). 

Διαβάστε επίσης: CV90 MK IV | Η έκδοση στην EUROSATORY 2022 με SPIKE και IRON FIST που ενδιαφέρει και την Ελλάδα – VIDEO

Ο συνδυασμός του AKERON MP/LYNKEUS και του συστήματος μάχης CV90 προσφέρει δυνατότητα εμπλοκής στόχων τόσο σε αστικό όσο και σε δασικό περιβάλλον μέσω του συνδυασμού είτε του άμεσου κλειδώματος στόχου του πριν από την εκτόξευση (LOBL) ή κλειδώνοντας τον στόχο μετά την εκτόξευση (LOAL), σε βεληνεκές 4 χλμ. 

Η δοκιμαστική εκτόξευση του AKERON MP από το CV90 στη Σουηδία, ήταν προσαρμοσμένη στις πολικές συνθήκες της χώρας και η βολή LOBL ήταν τελικά επιτυχής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και στην Κύπρο δύο βολές των πυραύλων AKERON MP στο Πεδίο Βολής του Καλού Χωριού από όχημα SHERPA LIGHT TACTICAL της Γαλλικής Arquus το οποίο έφερε πύργο IMPACT, στα πλαίσια του προγράμματος LynkEUs.

Αναφορικά με το CV90, το πλήρωμα του CV90 ανέρχεται στα 3 άτομα (Αρχηγός, Πυροβολητής και Οδηγός) ενώ αναλόγως έκδοσης μπορεί να μεταφέρει μέχρι οκτώ (8) οπλίτες με τον φόρτο τους. Διαθέτει ικανοποιητικά επίπεδα προστασίας με την βασική έκδοση να είναι συμβατή με το πρότυπο NATO Stanag 4569 Level 4 για προστασία από πυρά διαμετρήματος 14,5 χιλ (διατρητικά), βλήματα πυροβόλων 155 χιλ. σε απόσταση 30 μέτρων και αντιαρματικές νάρκες με γέμισμα 10 κιλών ΤΝΤ. Υπάρχει δυνατότητα εξοπλισμού με ευρεία γκάμα πυροβόλων (30/40, 35/50 και 120 χιλ) καθώς και αντιαρματικών πυραύλων και πολυβόλων. 

Στην έκθεση Eurosatory στο Παρίσι, η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED είδε από κοντά το CV90 MK IV το οποίο έφερε 2 αντιαρματικούς πυραύλους SPIKE LR2 και ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλ, πέραν του κυρίως πυροβόλου Bushmaster III των 35 χιλιοστών με ρυθμό βολής έως 200 βλήματα/λεπτό. Μετά την τελευταία δοκιμή στη Σουηδία, αποδεικνύεται πως υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματώσει και πυραύλους AKERON MP της MBDA.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Επιτυχημένες οι βολές με AKERON MP του προγράμματος LynkEUs στην Κύπρο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This