ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ | Πραξικόπημα στη Μιανμάρ
Defence Redefined
Published on 01/02/2021 at 07:46

Σύμφωνα με πηγές από διεθνή μέσα ο στρατός της Μιανμάρ διενήργησε πραξικόπημα καταλαμβάνοντας την εξουσία από την Aung San Suu Kyi και άλλα ανώτερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος της χώρας μετά από αρκετές ημέρες αυξανόμενων εντάσεων για τα αποτελέσματα πρόσφατων εκλογών.

Η Aung San Suu Kyi, ο 75χρονος κρατικός σύμβουλος της Μιανμάρ, ο Πρόεδρος Win Myint και άλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος National League for Democracy συνελήφθησαν στις κατοικίες τους στην πρωτεύουσα Naypyidaw νωρίς τη Δευτέρα.

Αργότερα το πρωί, ο στρατός της Μιανμάρ ανέφερε ότι είχε πάρει τον έλεγχο της χώρας και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο, παραδίδοντας εξουσία στον Ανώτατο Στρατηγό Min Aung Hlaing, τον αρχηγό του διοικητή.

Κάτοικοι της εμπορικής πρωτεύουσας Γιανγκόν και άλλες πόλεις είπαν ότι η υπηρεσία και για τις τέσσερις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας είχε διακοπεί, ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου ήταν εκτός λειτουργίας και οι επίγειες τηλεοπτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν στο τηλεοπτικό κανάλι Myawaddy του στρατού.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από τον Τζέικ Σούλιβαν (Jake Sullivan), τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας. Σε δήλωση, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών ή παρεμποδίζουν τη δημοκρατική μετάβαση της Μιανμάρ, και θα αναλάβουν δράση εναντίον των υπευθύνων εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν”.

Η ανάληψη της εξουσίας του στρατού ήρθε λίγες ώρες πριν το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο της Μιανμάρ πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβήτησε ο στρατός.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους Financail Times την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός της Μιανμάρ και ο στρατηγός Min Aung Hlaing πρότειναν ότι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν πραξικόπημα μετά από παράπονα για φερόμενες παρατυπίες στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν | Τουλάχιστον 250 νεκροί, 100.000 εκτοπισμένοι στις συγκρούσεις στην περιοχή Νταρφούρ σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ και οι πρεσβείες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ εξέδωσαν δηλώσεις λέγοντας ότι αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε προσπάθεια του στρατού της Μιανμάρ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το πραξικόπημα ήταν ένα πλήγμα για δημοκρατικές ελπίδες σε μια χώρα που κυβερνούσε ο στρατός από το 1962 έως το 2011, όταν η Μιανμάρ ξεκίνησε τη μετάβασή της στη δημοκρατία σύμφωνα με ένα σύνταγμα που επιφυλάσσει τρία σημαντικά υπουργεία και το 25% του κοινοβουλίου για άτομα διορισμένα από τον στρατό. Το NLD ανέλαβε την εξουσία το 2016 υπό μια μη στρατιωτική κυβέρνηση με επικεφαλής την Aung San Suu Kyi.

Ο Thant Myint-U, ιστορικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη Μιανμάρ, δήλωσε ότι τα γεγονότα της Δευτέρας άνοιξαν την πόρτα για «ένα απίστευτα αβέβαιο μέλλον».

“Η Μιανμάρ είναι μια χώρα γεμάτη όπλα, με εκατομμύρια σε απελπιστική φτώχεια και βαθιά εθνοτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις», είπε. «Η πιθανότητα πολύ περισσότερης αιματοχυσίας από ό, τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια δεν είναι αδιανόητη”.

Ο António Guterres, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, “καταδίκασε έντονα” το πραξικόπημα και την κράτηση της Aung San Suu Kyi, ενώ η Αυστραλία καταδίκασε επίσης τις ενέργειες του στρατού. 

Με πληροφορίες από: Financial Times

Διαβάστε επίσης: 

Μιανμάρ | Αγορά της ηλεκτροκίνητης μοτοσυκλέτας UM-1 για τον Στρατό της – Φωτογραφίες & VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This