Εκεχειρία μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν – Αλληλοκατηγορίες και δυσκολία αποκλιμάκωσης
Defence Redefined
Published on 17/09/2022 at 17:30

Το Κιργιστάν ανακοίνωσε την Παρασκευή εκεχειρία με το Τατζικιστάν, μετά τις φονικές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη μεθόριο των δύο αυτών χωρών της Κεντρικής Ασίας, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ωστόσο ότι παραβιάζουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 24 Κιργίζιοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπατκέν, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ και ο ομόλογός του του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν συνομίλησαν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) που διεξήχθη στο Ουζμπεκιστάν.

Συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους αρμόδιους θεσμούς να παύσουν πυρ και να αποσύρουν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό από τη γραμμή επαφής, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Κιργιστάν. Η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή στις 16:00 τοπική ώρα την Παρασκευή, αλλά οι Κιργίζιοι συνοριοφύλακες πολύ γρήγορα κατηγόρησαν τον στρατό του Τατζικιστάν ότι άνοιξε εκ νέου πυρ.

Το βράδυ εκτίμησαν ότι η κατάσταση είναι τεταμένη, επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν «να απωθούν επιθέσεις του εχθρού», ο οποίος έχει δεχθεί ενισχύσεις με βαρύ εξοπλισμό και οχήματα. Οι Τατζίκοι συνοριοφύλακες απάντησαν με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας πυρά από την πλευρά του Κιργιστάν εναντίον τριών χωριών του Τατζικιστάν.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι πρόεδροι των δύο χωρών κάλεσαν τα στρατεύματά τους να παύσουν πυρ, πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης έπειτα από πολλές ώρες έντονων συγκρούσεων στα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Ακόμη μια κρίση στα σύνορα Κιργιστάν – Τατζικιστάν προβληματίζει την Μόσχα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This