Εθνοφύλακες από την Κρήτη συμμετείχαν στην ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2022 στην Κύπρο – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 22/10/2022 at 10:19

Από 17-21 Οκτωβρίου 2022 Ομάδα Εθνοφυλάκων των ΤΕΘ της 5ης Α/Μ ΤΑΞ Κρήτης συμμετείχε στην Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΙΡΙΣ – 2022» η οποία πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Σχηματισμών και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς. 

Ειδικότερα οι Κρήτες Εθνοφύλακες έλαβαν μέρος σε αριθμό εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών σεναρίων που εκτέλεσε η 4η ΤΑΞ ΠΖ σε πεδία ασκήσεων και βολών της Λευκωσίας ενώ συμμετείχαν και στην τελική φάση της Ταξιαρχίας η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022 στο Πεδίο Ασκήσεων Λυθροδόντα κατά την οποία εξετάστηκαν επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις εντός αστικής περιοχής. 

Μέρος των δραστηριοτήτων που εκτελέστηκαν παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ενώ στην τελική φάση η οποία διεξήχθη παράλληλά με την κύρια ενέργεια στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων Καλού Χωριού παρών ήταν ο Διοικητής της 4ης ΤΑΞ ΠΖ, Ταξίαρχος Σπύρος Χαραλαμπίδης. 

Πέραν των επιχειρησιακών δράσεων οι Εθνοφύλακες επισκέφθηκαν ιστορικούς χώρους και μνημεία στη πόλη της Λευκωσίας, όπως τα Φυλακισμένα Μνήματα και ο Τύμβος Μακεδονίτισσας. 

Οι συγκεκριμένες δράσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο «Ειδικής Συνεργασίας – Σύσφιξης Σχέσεων» μεταξύ Μονάδων Εθνοφυλακής Ελλάδας και Κύπρου, η οποία ξεκίνησε το 2018, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, μεταξύ ΤΕΘ Ρόδου και του 11ου ΤΕΘ Λάρνακας καθώς και του ΤΕΘ Αλεξανδρούπολης με το 41 ΤΕΘ Λευκωσίας. Το 2021 υπογράφτηκαν άλλα 2 πρωτόκολλα μεταξύ ΤΕΘ Καλπακίου και 32 ΤΕΘ Λεμεσού καθώς και του ΤΕΘ Καβάλλας με το 71 ΤΕΘ Αμμοχώστου, ενώ ακολουθούν  και άλλα. 

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπείες εθνοφυλάκων, συμμετέχουν σε ασκήσεις και δράσεις που γίνονται σε Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες πέραν του υψηλού συμβολισμού αλλά και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των εθνοφυλάκων, συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. 

Η επόμενη προγραμματισμένη δράση αφορά μετάβαση Ομάδας Εθνοφυλάκων του 43 ΤΕΘ, στην Ελλάδα για συμμετοχή μαζί με το ΤΕΘ Καλπακίου στην ΤΑΜΣ «ΑΣΠΕΤΟΣ-2022». 

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΦ καταλήγει με τα εξής: «Αυτοπροαιρέτως Αποθανούμεν» –  «Εχθρούς Αμύνου».

Πηγή: ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Εθνοφυλακή | Αδελφοποίηση Ταγμάτων Κύπρου – Ελλάδας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This