Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης | Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο
Defence Redefined
Published on 07/11/2022 at 12:01

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, στον χερσαίο χώρο. 

Στη μνήμη του νεαρού αναρριχητή Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου, που βρήκε τραγικό θάνατο τον περασμένο Ιανουάριο στα Τζουμέρκα, ο Εθνικός Μηχανισμός θα φέρει το όνομα του. 

Ο Ερμής Θεοχαρόπουλος κρατήθηκε στη ζωή για τέσσερις ώρες, στα χέρια του πατέρα του. Χάθηκε όμως από την αδυναμία διάσωσης και έγκαιρης διακομιδής του στο νοσοκομείο. Η απώλεια του Θεοφάνη Ερμή ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα εναέριας διάσωσης, όχι μόνο για τους λάτρεις της ορειβασίας και της αναρρίχησης, αλλά και για κάθε πολίτη που επιλέγει να μην εγκαταλείψει τον τόπο του, αν και δυσπρόσιτος και απομακρυσμένος, και μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί σε κίνδυνο. 

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δαπάνη για τη λειτουργία και την υπηρεσία διάσωσης από τον Μηχανισμό, θα βαρύνει το κράτος και όχι τους ανθρώπους που θα χρειαστούν τη συνδρομή του. 

Μέχρι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, για την αγορά πτητικών μέσων με τα οποία θα στηριχθεί η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος και έως την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού θα συναφθούν συμβάσεις μίσθωσης πτητικών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού με ιδιωτικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης: MED DEFENSE | Έρευνα και Διάσωση στους 1050 ίππους για τις ανάγκες του ΚΣΕΔ

Με νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο, δύο από τις έξι Βάσεις Ετοιμότητας του Μηχανισμού θα μετακινηθούν. Η μια Βάση Ετοιμότητας και Επιφυλακής, αντί για το Άκτιο θα γίνει στα Γιάννενα. Η δεύτερη Βάση αντί για τη Λάρισα θα γίνει στο Βόλο.

Έτσι για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΕΕΔ), συστήνονται, ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής στην Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Γιάννενα, την Ανδραβίδα. 

Στο πλαίσιο επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, θα είναι δυνατό να τροποποιείται και ο αριθμός των Βάσεων Ετοιμότητας και Επιφυλακής.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς είπε ότι οι Βάσεις Ετοιμότητας και Επιφυλακής επελέγησαν, με κριτήρια επιχειρησιακά σε σχέση με την επισκεψιμότητα των ορεινών όγκων, σε σχέση με τον πληθυσμό που υπάρχει, και με τα ατυχήματα ανά περιοχή, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι στήνεται ένας Μηχανισμός που θα κάνει πρωτογενή διακομιδή, από το σημείο του συμβάντος.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας είπε ότι ο εθνικός μηχανισμός θεσπίζεται για την ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο θα τροφοδοτηθεί με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, ακριβώς για τη διενέργεια επιχειρήσεων αυτής της μορφής και υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις εναέριας έρευνας και διάσωσης θα πραγματοποιούνται υπό τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο του Πυροσβεστικού Σώματος και βεβαίως, θα γίνονται δωρεάν.

Διαβάστε επίσης: ΝΕΜΕΣΙΣ 2022 | Αντιτρομοκρατία και έρευνα-διάσωση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Συμμετοχή οκτώ κρατών στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This