ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Εθνική Φρουρά | Το ναυτικό γιορτάζει και τιμά τον Άγιο Νικόλαο – VIDEO
Defence Redefined
Published on 06/12/2020 at 17:00

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου (06 Δεκεμβρίου),του κατ’ εξοχήν προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού σε Ελλάδα και Κύπρο, η Εθνική Φρουρά και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιορτάζουν και τιμούν την μνήμη του.

Στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Για τον λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του. Παρεκκλήσια πάνω σε πλοία είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπως εκείνο στο ιστορικό Θ/Κ Γ. Αβέρωφ. Επίσης πολλά πλεούμενα παίρνουν το όνομά του και ως προστάτης των ναυτικών αναφέρεται και σε πολλά νησιώτικα τραγούδια. Επίσης Ναός του Αγίου Νικολάου υπάρχει και στο Ναύπλιο, χτισμένος δίπλα στο λιμάνι, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, καθώς είναι αφιερωμένος στους Ναυτικούς.

Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) είναι ο δεύτερος κατ΄ αρχαιότητα κλάδος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (σ.σ εμφανίζεται από το 200 π.Χ), μετά τον Στρατό Ξηράς. Το ΠΝ έχει ως αποστολή του, να εκτελεί επιχειρήσεις στη θάλασσα, προκειμένου να διατηρεί ελεύθερα τα ελληνικά χωρικά ύδατα έναντι κάθε επιβουλής. Εμπεριστασικά, η Ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι γεμάτη με νίκες και ανδραγαθήματα και έχει το δικαίωμα να “καυχιέται”, ότι ουδέποτε υπέστειλε τις Σημαίες του.

Η Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς ιδρύθηκε το 1964 και υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΦ. Αποτελείται από το Επιτελείο της Διοίκησης και τις υπαγόμενες σε αυτό Μονάδες Ναυτικού (Διοίκηση Ναυτικής Βάσης, Διοίκηση Πολεμικών Πλοίων, Διοίκηση Παράκτιας Επιτήρησης, Διοίκηση Επάκτιων Συστοιχιών και Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών). 

Οι Κύπριοι από την αρχαιότητα, ανέπτυξαν ναυτική συνείδηση και ήταν ενεργοί στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου. Η Διοίκηση Ναυτικού της Ε.Φ, παρόλο που διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τα πολεμικά της σκάφη εντούτοις συμμετέχει ενεργά τα τελευταία χρόνια σε σωρεία ασκήσεων με πιο πρόσφατη την άσκηση “Μέδουσα”

Η διοίκηση Ναυτικού διαθέτει τα εξής σκάφη: Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ)  “Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης” P61,  Πλοίο Γενικής Υποστήριξης “ΑΛΑΣΙΑ” Α620, Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) “ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ” P05, ΠΠ “ΓΕΩΡΓΙΟΥ”  P04, ΠΠ “ΤΣΟΜΑΚΗΣ” P03, και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ 1» και «ΝΗΡΕΑΣ 1». 

Βίντεο από Εθνική Φουρά για την εορτή του Αγίου Νικολάου: 

Βίντεο από Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για την εορτή του Αγίου Νικολάου: 

Διαβάστε επίσης: Τιμές στην Αγία Βαρβάρα προστάτιδα του Πυροβολικού, από την Εθνική Φρουρά και το ΓΕΣ – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This