Εθνική Φρουρά | Συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί χάνουν κεκτημένα δικαιώματα που κέρδισαν το 2017
Defence Redefined
Published on 24/06/2022 at 16:15

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Υπαξιωματικών  προκάλεσε η κατάθεση νομοσχεδίου από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας με το οποίο, όπως καταγγέλλεται, καταργούνται κεκτημένα δικαιώματα των 1.147 συμβασιούχων υπαξιωματικών (ΣΥΠ) που υπηρετούν σήμερα στην ΕΦ, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οικονομικά. 

Ενόψει της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαξιωματικών Ανθυπασπιστής Β΄(ΠΖ) Σπύρος Νεοκλέους απέστειλε επιστολή στους βουλευτές της Επιτροπής καταγγέλλοντας το γεγονός, ζητώντας, παράλληλα, την απάλειψη της επίμαχης πρόνοιας από το τροποποιητικό νομοσχέδιο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών ζητά την καταβολή αποζημιώσεων που υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Πολίτης, στην επιστολή του ο κ. Νεοκλέους επισημαίνει τα εξής στους βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας:

“Το Υπουργείο Άμυνας προτείνει μονόπλευρα και χωρίς προηγουμένως οποιαδήποτε διαβούλευση με τον Σύνδεσμό μας την τροποποίηση του νόμου και του κανονισμού με σκοπό την κατάργηση του δικαιώματος των συμβασιούχων υπαξιωματικών (ΣΥΠ) για δύο τριετές συμβόλαια μετά την υποχρεωτική αφυπηρέτησή τους στο 57ο έτος της ηλικίας τους, πρόνοια η οποία εγκρίθηκε και ψηφίστηκε από την Επιτροπή σας στους κανονισμούς των ΣΥΠ τον Δεκέμβριο του 2017.

Θέλουμε να φέρουμε εις γνώσιν σας ότι πρόκειται για μονομερή οριζόντια κατάργηση κεκτημένου που ψηφίστηκε από τη Βουλή χωρίς να υπάρχει κάποια αντισταθμιστική πρόνοια παροχής ωφελημάτων ή και αποζημίωσης. Με την κατάργηση αυτού του δικαιώματος των ΣΥΠ επηρεάζεται αρνητικά η οικονομική τους κατάσταση και απεμπολούν πολλά από τα δικαιώματα και οικονομικά τους οφέλη, με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικές μειώσεις, τόσο στο εφάπαξ όσο και στις κοινωνικές συντάξεις τους.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Δεκάδες προαγωγές Αξιωματικών – Αναλυτικά οι θέσεις και οι βαθμοί

Αυτό το γεγονός θα τους προκαλέσει μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, αφού με αυτή την κατάργηση θα απωλέσουν μισθούς έξι ετών. Πέραν των παραπάνω, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαξιωματικών θέτει εις γνώσιν των βουλευτών τα ακόλουθα:

Η πλειοψηφία των ΣΥΠ έλαβε μόνο μια προαγωγή στα 20 και πλέον χρόνια υπηρεσίας τους στην ΕΦ. Μεγάλος αριθμός ΣΥΠ δεν συμπληρώνουν τους 400 μήνες στο 57ο έτος της ηλικίας τους, που είναι η υποχρεωτική αφυπηρέτηση των υπαξιωματικών για πλήρη σύνταξη, με αποτέλεσμα η χαμηλή μισθολογική κλίμακα που βρίσκονται, σε συνδυασμό με τη μη συμπλήρωση των απαιτούμενων συντάξιμων χρόνων, θα επηρεάσουν αρνητικά τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα.

Είναι οικογενειάρχες με υποχρεώσεις και προγραμμάτισαν τη ζωή τους (δάνεια, σπουδές των παιδιών κ.λπ.) με βάση τους μισθούς των δύο συμβολαίων που προβλέπουν οι κανονισμοί τους μέχρι το 63ο έτος της ηλικίας τους. Ήδη, εδώ και τρία χρόνια έχουν υπογράψει συμβόλαια γύρω στους 10 ΣΥΠ. Η κατάργηση των συμβολαίων θα επιφέρει σε αυτούς και στις οικογένειές τους τεράστιες αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Ο θεσμός των ΣΥΠ φθίνει καθώς όσοι αφυπηρετούν δεν αντικαθίστανται και μέχρι το έτος 2036 θα έχουν αφυπηρετήσει όλοι.

Οικονομικό αντιστάθμισμα

Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών εκφράζει τη διαφωνία του με την κατάργηση των συμβολαίων των ΣΥΠ και καλεί τους βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας να μην επιτρέψουν να γίνει αυτή η αδικία εις βάρος 1.147 οικογενειών, “εκτός και αν δοθεί  αντίστοιχη οικονομική αποζημίωση”.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Ολοκλήρωση λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This