ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνική Φρουρά και COVID-19 | Η αποτίμηση της κατάστασης και το πλάνο κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ
Defence Redefined

Ανδρέας Πογιατζή

Τα σενάρια για τον τρόπο διεξαγωγής της κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ, αλλάζουν καθημερινά, καθώς τα δεδομένα που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις διαφοροποιούνται διαρκώς. 

Μέχρι στιγμής, το μόνο δεδομένο το οποίο διαφοροποιείται σίγουρα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι η ηλεκτρονική υποβολή των επιθυμιών για επιλογή όπλου-σώματος στους διάφορους κλάδους της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των δικαιολογητικών των στρατευσίμων. Τα  στοιχεία αυτά μέχρι σήμερα συλλέγονταν κατα την ημέρα κατάταξης των στρατευσίμων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, δεν είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που εισάγει ο κορωνοϊός COVID-19, αλλά είχε σχεδιαστεί προ καιρού ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Υπουργείου Άμυνας στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό, προσαρμογή στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και προώθησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 

Διαβάστε περισσότερα: Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται τα στοιχεία στρατευσίμων της 2020 ΕΣΣΟ

Πληροφορίες από κυπριακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σενάρια απευθείας ένταξης των νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ στις Μονάδες. Αυτό το σενάριο κρίνεται ως απομακρυσμένο, δεδομένο της χαλάρωσης των μέτρων από τις αρχές Μαΐου και την πλήρη κατάργηση τους περί των αρχών Ιουνίου, αν όλα βέβαια εξελιχθούν ομαλά σε σχέση με την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

1ο Στάδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ)  είναι έτοιμα σε κάθε περίπτωση και έχουν σχεδιασμούς για κάθε πιθανό σενάριο. Αρχικά, σε πρώτο στάδιο, οι νεοσύλλεκτοι θα έχουν 30 ημέρες για ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Η υποβολή των υπόψη αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 ή 12 Μαΐου πλην απροόπτου.  

Διαβάστε περισσότερα: Τα σενάρια για τη φετινή κατάταξη των νεοσυλλέκτων

2ο Στάδιο

Από εκεί και πέρα η συμμετοχή των νεοσυλλέκτων στην ηλεκτρονική διαδικασία, θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το δεύτερο στάδιο, αυτό της κατάταξης στα Κέντρα Εκπαίδευσης. Εάν το μεγαλύτερο μέρος των νεοσυλλέκτων υποβάλει τις επιθυμίες και τα πιστοποιητικά του ηλεκτρονικά, τότε τα ΚΕΝ, θα αποσυμφορηθούν από μεγάλο φόρτο εργασίας που παραδοσιακά διεξάγεται κατά τις ημέρες κατάταξης. Σε αυτό το σενάριο, η διαδικασία εισδοχής των νεοσυλλέκτων θα επιταχυνθεί.

Η εφαρμογή (app) του Υπουργείου Άμυνας

Το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, απευθύνουν θερμή παράκληση στους νεοσύλλεκτους, να ενημερώνονται απευθείας από την σελίδα του Υπουργείου και από την εφαρμογή του στα κινητά, ούτως ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση για τις ανακοινώσεις που αφορούν την κατάταξη. 

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πληροφορίες που αφορούν την κατάταξη των νεοσυλλέκτων θα ανακοινωθούν αρκετές μέρες νωρίτερα για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία, τόσο των νεοεισερχόμενων εθνοφρουρών, αλλά και των οικογενειών τους.

Μέτρα προστασίας

Εκτιμάται πως κατά την φετινή περίοδο κατάταξης των νεοσυλλέκτων τα μέτρα προστασίας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Η σίτιση, η γυμναστική, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων ακόμα και οι θαλαμοι που θα διαμένουν θα είναι συνυφασμένα με τα μέτρα προστασίας, όπως το συχνό πλύσιμο και η σχολαστική καθαριότητα, η χρήση αντισηπτικών, αποφυγή επαφής, αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και ενδεχομένως η χρήση μασκών ή γαντιών. 

Ήδη η Εθνική Φρουρά προμηθεύτηκε πρόσφατα αριθμό ολόσωμων προστατευτικών στολών τύπου ΕΝ14136 από την εταιρεία Lardas Tactical Gear, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της. Οι εν λόγω στολές προσφέρουν χημική προστασία, προστασία κατά μολυσμένων ατόμων και προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προστασία προσωπικού πρώτης γραμμής. 

©Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς/ Μέλη της ειδικής ομάδας ΡΒΧ εκτελούν απολυμάνσεις

Συνδρομή Εθνικής Φρουράς

Πέραν αυτού, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε και εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στην επιτήρηση των μέτρων που αποφασίστηκαν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, προσωπικό της Εθνικής Φρουράς εξακολουθεί να βρίσκεται σε χώρους καραντίνας εκτελώντας επικουρικά καθήκοντα άοπλης φύλαξης των εισόδων στα διάφορα καταλύματα όπου βρίσκονται άτομα τα οποία επαναπατρίζονται.

© Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης / Σύστημα επάκτιας επιτήρησης

Επιπλέον, η Στρατονομία συνδράμει στο έργο της Αστυνομίας διεξάγοντας περιπολίες με εποπτικό καθεστώς ενώ στην μάχη για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 ρίχθηκαν και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAV’s) και θερμικές κάμερες της ΕΦ.  Τα σύγχρονα ασθενοφόρα οχήματα της Εθνικής Φρουράς τέθηκαν επίσης στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας .  

©Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων / Αστυνομία και Στρατονομία επιτηρούν την εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19

Όλες οι δράσεις της ΕΦ αξίζει να σημειωθεί ότι διεξάγονται παράλληλα με την λειτουργία των Μονάδων της και εκτέλεσης της κύριας αποστολής της ΕΦ η οποία δεν είναι άλλη από την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

©Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς/ Τήρηση προβλεπόμενων αποστάσεων κατά την αναφορά

Διαβάστε περισσότερα: Η Εθνική Φρουρά στην εποχή της πανδημίας

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This