ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εθνική Φρουρά | Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών αποκαλύπτει τον εξοπλισμό της – VIDEO & Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 25/05/2021 at 20:35

Στη χθεσινή τελετή αποφοίτησης του 81ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών, πέραν του έμψυχου δυναμικού της πιο επίλεκτης μονάδας της Εθνικής Φρουράς, είδαμε να αποκαλύπτεται και μέρος του σύγχρονου εξοπλισμού με τον οποίο το προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ), μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Μέρος του εξοπλισμού αυτού αποτελούν αναντίλεκτα τα Ιταλικής κατασκευής ταχύπλοα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), ο ατομικός οπλισμός με πλήρη βοηθήματα σκόπευσης αλλά και τα υποβρύχια μέσα όπως scooter των δυτών. Πιο κάτω θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τα όσα ενδιαφέροντα εντοπίσαμε. 

Διαβάστε επίσης: Πλάνα από την τελετή απονομής των πτυχίων – διακριτικών σημάτων στους νέους ΟΥΚ – VIDEO

Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

Τα δύο ΣΑΠ της Fabio Buzzi, με τις ονομασίες ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ 1 και ΝΗΡΕΑΣ 1, είναι κατασκευής έτους 2019 και παραλήφθηκαν τον Ιανουάριο του 2020, αναβαθμίζοντας αισθητά την επιχειρησιακή ικανότητα της ΜΥΚ. Τα σκάφη είναι μήκους 42 ποδών και όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες φέρουν βαρύ πολυβόλο των 12.7 χιλιοστών σε περιστρεφόμενη βάση στη πλώρη, ενώ διαθέτουν σύγχρονο ηλεκτρο-οπτικό εξοπλισμό και μέσα επικοινωνιών.

Τα ΣΑΠ αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 40 κόμβων ενώ μπορούν να προστατεύσουν το προσωπικό από τις καιρικές συνθήκες με την χρήση προσθαφαιρούμενης τέντας.

Υποβρύχια Scooter

Τα υποβρύχια scooter που διαθέτει η ΜΥΚ είναι της Γερμανικής εταιρείας Bonex και το μοντέλο το οποίο εμφανίζεται στο βίντεο του Υπουργείου Άμυνας το Discovery RS.

Το υπόψη υποβρύχιο scooter (Diver Propulsion Vehicle) έχει μήκος 85 εκατοστά και βάρος 25 κιλά ενώ είναι εξοπλισμένο με 2 μπαταρίες LiMn. Κάθε μπαταρία μπορεί να επιλεγεί ανεξάρτητα μέσω του κύριου διακόπτη για να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. 

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε το υποβρύχιο όχημα (SDV) των Navy Seals – VIDEO

Η μέγιστη ταχύτητα του Discovery RS ανέρχεται στα 85 μέτρα το λεπτό ενώ η ταχύτητα πλεύσης του είναι τα 45 μέτρα ανά λεπτό. Η αυτονομία των μπαταριών του με ταχύτητα πλεύσης ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 520 λεπτών (πέραν των 8 ωρών) ενώ με μέγιστη ταχύτητα η αυτονομία του ανέρχεται στα 210 λεπτά. 

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το Discovery RS μπορεί να διανύσει απόσταση μέχρι 20 χιλιομέτρων σε βάθος μέχρι 200 μέτρα ενώ παράγει ώση (thrust) 33.7 κιλών. Σημειώνεται επίσης ότι στο υπόψη DPV μπορεί να προστεθεί και βοήθημα πλοήγησης.

 

Ατομικός Οπλισμός 

Ο ατομικός οπλισμός των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και πλέον τόσο οι Δυνάμεις Καταδρομών όσο και η ΜΥΚ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τον ατομικό και ειδικό οπλισμό (π.χ. τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή) από Ειδικές Δυνάμεις ξένων κρατών.  

Στο οπλοστάσιο της ΜΥΚ βρίσκονται μεταξύ άλλων το βελγικό τυφέκιο FN SCAR–L καθώς και το ισραηλινό τυφέκιο σχεδίασης bullpup, Tavor X95. Παρόμοιο οπλισμό σημειώνεται ότι διαθέτουν και οι Δυνάμεις Καταδρομών. 

To βελγικής κατασκευής FN SCAR-L (Special Operations Forces Combat Assault- Rifle-Light) αναπτύχθηκε από την FN Herstal αρχικά για τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και είναι διαμετρήματος NATO 5,56 × 45 χιλιοστών. 

To τυφέκιο διαθέτει γεμιστήρα 30 φυσιγγίων ενώ διατίθεται με τρεις διαφορετικές κάνες μήκους 10”, 14” ή 14.5” για χρήση αναλόγως αποστολής συμπεριλαμβανομένης μάχης εγγύς απόστασης (Close Quarters Combat-CQC). Οι κάννες σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα σε λιγότερο από 5 λεπτά. Η ταχυβολία του κυμαίνεται μεταξύ 550-650 φυσιγγίων το λεπτό.

Επιπλέον το τυφέκιο διαθέτει ράβδο τύπου picatinny για εύκολη τοποθέτηση σκοπευτικών βοηθημάτων και επιπλέον υπάρχει επιλογή για σύνδεση στο κάτω μέρος του όπλου, του εκτοξευτή χειροβομβίδων FN40GL®-L Mk2 40 χιλ. 

Διαβάστε επίσης: Η FN Herstal παρουσίασε το νέο, καινοτόμο, ελαφρύ πολυβόλο EVOLYS™ – Φωτογραφίες

Πέραν του οπλισμού στο βίντεο που δημοσιεύτηκε διακρίνονται συσκευές επικοινωνίας, πλοήγησης καθώς και συσκευές παρατήρησης ημέρας και νύκτας όπως η φορητή θερμική διόπτρα της Raymarine και η διόπτρα νυκτερινής παρατήρησης Argus της THEON Sensors. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το 81ο σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών ολοκλήρωσαν με επιτυχία 6 μόνο άτομα επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το υψηλό αλλά και ταυτόχρονα σκληρό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού της ΜΥΚ.

Διαβάστε επίσης: Επίδειξη δυνατοτήτων με πραγματικά πυρά από Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων – Φωτογραφίες

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This