Εθνική Φρουρά | Άσκηση με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό – Η πρώτη κοινή PASSEX
Defence Redefined
Published on 03/03/2022 at 12:34

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή άσκηση ναυτικής συνεργασίας (PASSEX), του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με την επωνυμία «CYP/ USA -01/2022», Νότια Λεμεσού. Η άσκηση έλαβε χώρα την Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022, στο πλαίσιο της παρουσίας του Αμερικανικού Αντιτορπιλικού (Α/Τ) USS ROSS (DDG-71), στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Σκοπός της άσκησης, την οποία σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού του ΓΕΕΦ, σε συνεργασία με το Αμερικανικό ΠΝ, ήταν η εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων μεταξύ πολεμικών πλοίων της ΔΝ και του Αμερικανικού ΠΝ και η προαγωγή της μεταξύ τους διαλειτουργικότητας και σε αυτή συμμετείχαν το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και το Α/Τ USS ROSS (DDG-71). 

Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, διεξαγωγή Σχηματισμού, εκτέλεση γυμνασίου αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής και γυμνασίου επικοινωνιών. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 Πλοίων. 

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό του ναυτικού της ΕΦ, να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες του Αμερικανικού ΠΝ, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. 

Με την ευκαιρία του ελλιμενισμού του Αμερικανικού Α/Τ USS ROSS (DDG-71) στο λιμάνι Λεμεσού, την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στην παρουσία της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, κας. Judith G. Garberό, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και την αποστολή του πλοίου. Ακολούθως αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του πλοίου, είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη του Α/Τ USS ROSS (DDG-71), Αντιπλοίαρχο Scott Jones, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.   

Πηγή: ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Συνεκπαίδευση ομάδας της ΜΥΚ με τους NAVY SEALS του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This