ΕΕ | Ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Αλβανία
Defence Redefined
Published on 19/07/2022 at 16:45

Ο κύβος ερρίφθη ώστε Τίρανα και Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. 

Τα τελευταία εμπόδια ξεπεράστηκαν, αλλά πλέον Αλβανία και Σκόπια θα καθίσουν με την ομόφωνη γνώμη και των 27 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Euronews.

“Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας με αυτές τις δύο χώρες. Αυτό σημαίνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερο άνοιγμα στο να δεχτούμε νέα μέλη στην Ε.Ε.. Αλλά φυσικά αυτά τα νέα μέλη θα πρέπει να πείσουν τα υφιστάμενα όχι μόνο να συνταχθούν αλλά και να εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις”, ανέφερε ο Όλιβερ Βάρχελι, Επίτροπος διεύρυνσης και γειτονίας.

Τελευταίος σκόπελος ήταν από την πλευρά της Σόφιας, που απαιτούσε συνταγματικές τροποποιήσεις από τα Σκόπια, ώστε να αναγνωρίσουν πως η γλώσσα έχει βουλγαρικές ρίζες, αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας και αποκήρυξη κάθε μισαλλόδοξης συμπεριφοράς και πρακτικής κατά της Βουλγαρίας.

“Αν η Ευρώπη θέλει να ζήσει με ασφάλεια, ευημερία και σταθερότητα θα πρέπει να έχει την γειτονιά της τα Δυτικά Βαλκάνια να ενσωματωθούν. Αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη, η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, έχει αποδείξει την αξία όλου αυτού”, κατέληξε ο ίδιος.

Τόσο η Αλβανία όσο και τα Σκόπια έχουν επικριθεί σφόδρα για τη αργοπορία εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι πλέον και με τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης: Σκόπια | Πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Ζάεφ – Αποτελέσματα, σενάρια και πρώτες αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα σήμερα, η Κομισιόν και οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία “θα αρχίσουν να εργάζονται. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία”, σύμφωνα με την Καθημερινή. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε τομείς συνεργασίας με τις δύο χώρες.

“Για παράδειγμα, η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ – ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς”, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι από την πλευρά της “η Βόρεια Μακεδονία θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία της Frontex. Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση”. Τέλος, έκανε λόγο για ώθηση στις επενδύσεις και στενότερη συνεργασία στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Τα Σκόπια είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005 και η Αλβανία από το 2014.

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία | Άρση του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Σκόπια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This