ΕΕ | Επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στη Μοζαμβίκη
Defence Redefined
Published on 10/09/2022 at 12:10

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επαναβεβαίωσε προχθές Πέμπτη την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μοζαμβίκη, ανακοινώνοντας τη χορήγηση επιπλέον ευρωπαϊκής στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα της Αφρικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έπειτα από τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στον βορρά που αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές.

Φθάνοντας από τη Νότια Αφρική για διήμερη επίσκεψη στη Μοζαμβίκη, ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε στην πρωτεύουσα Μαπούτου με τον πρόεδρο Φιλίπε Νιούζι και με την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Βερόνικα Μακάμου κι εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη δέσμευση και την αλληλεγγύη της ΕΕ στη Μοζαμβίκη στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενέκρινε προχθές Πέμπτη επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 15 εκατ. δολαρίων για να υποστηριχθούν οι δυνάμεις της Μοζαμβίκης στην ασταθή επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου (βόρεια), που πλήττεται συχνά από αιματηρές επιθέσεις αποδιδόμενες σε τζιχαντιστές.

Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν να αποκτήσουν οι αρχές στη Μαπούτου εξοπλισμό, ιδίως οχήματα, και θα προστεθούν στα 89 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη υποσχεθεί να χορηγήσουν οι Βρυξέλλες στις Ένοπλες Δυνάμεις της αφρικανικής χώρας, διευκρίνισε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η κυρία Μακάμου χαρακτήρισε τη σχέση της Μοζαμβίκης με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαίρετη, ενώ ο κ. Νιούζι εξήρε την υποστήριξη της ΕΕ, που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία βάσης εκπαίδευσης των Μοζαμβικιανών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε τη βάση αυτή χθες.

Η επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ ακολουθεί τη δολοφονία Ιταλίδας μοναχής σε επίθεση εναντίον της έδρας της ενορίας της στην επαρχία Ναμπούλα (βορειοανατολικά), την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε επίσης: Μοζαμβίκη | Βρετανικές ειδικές δυνάμεις και Πορτογάλοι εκπαιδευτές σπεύδουν για βοήθεια – VIDEO

Η επίθεση αποτέλεσε οδυνηρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει τελειώσει, και δυστυχώς επεκτείνεται πέρα από την περιφέρεια Κάμπου Ντελγκάντου, τόνισε ο κ. Μπορέλ. Την Τετάρτη ο πρόεδρος Νιούζι δήλωσε ότι έξι άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν, τρεις απήχθησαν και δεκάδες σπίτια πυρπολήθηκαν σε επιθέσεις στη Ναμπούλα και σε άλλες πόλεις μετά την 27η Αυγούστου.

Ως τώρα, η περιοχή αυτή ήταν απαλλαγμένη από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, που έχουν κυρίως στο στόχαστρό τους τη γειτονική επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, πλούσια σε φυσικό αέριο.

Από το 2017 και την κλιμάκωση της εξέγερσης των τζιχαντιστών, η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους στη χώρα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, που συγκεντρώνει δεδομένα για τις εμπόλεμες ζώνες, ενώ έχει ξεριζώσει κάπου 820.000 κατοίκους από τον τόπο τους.

Τον Ιούλιο του 2021, κάπου 3.100 στρατιώτες από χώρες της Κοινότητας Ανάπτυξης της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ) αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν τον στρατό της Μοζαμβίκης, ο οποίος αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στην κρίση, κάτι που επέτρεψε να ανακτηθεί ο έλεγχος αχανών περιοχών.

Αυτό οδήγησε στον διαμοιρασμό των τζιχαντιστών σε μικρές ομάδες που εξαπολύουν επιθέσεις νοτιότερα, προφανώς στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν σε υπερέκταση των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ειδικούς στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Τροποποιημένα ελικόπτερα Gazelle από μισθοφόρους στην Μοζαμβίκη – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This