ΕΕ | Εισήγηση για ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας στον χώρο Σένγκεν
Defence Redefined
Published on 17/11/2022 at 16:05

Την έγκριση της συμμετοχής της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. 

Όπως τόνισε η κ. Γιόχανσον, οι τρεις χώρες έχουν αποδείξει πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ζητούμενα σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο για τον χώρο Σένγκεν, και τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν, την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων όσον αφορά την έκδοση βίζας Σένγκεν, την αποτελεσματική συνεργασία με άλλα κράτη μέλη και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, καθώς και την διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κριτηρίων προστασίας των δεδομένων στα σύνορα.

Η Κομισιόν καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να δώσει το τελικό πράσινο φως στις τρεις χώρες κατά την επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Δεκεμβρίου. 

Για την ένταξη χωρών στον χώρο Σένγκεν απαιτείται και η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ήδη ενέκρινε το προσχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου που αφορά την Κροατία στις 10 Νοεμβρίου, ενώ με ψήφισμα στις 18 Οκτωβρίου κάλεσε το Συμβούλιο να δώσει το πράσινο φως και σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης: PEGA | “Κέντρο εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης η Κύπρος”

To 2023 η αξιολόγηση της Κύπρου

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία παραμένει εκτός του χώρου Σένγκεν μαζί με την Ιρλανδία (για την οποία ισχύει εξαίρεση για λόγους που έχουν να κάνουν με την ελεύθερη διακίνηση με το Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα τη Βόρεια Ιρλανδία).

Όπως αναφέρεται στην επικοινωνία την οποία εξέδωσε η Κομισιόν, η αξιολόγηση της ετοιμότητας της Κύπρου να ενταχθεί στο Σένγκεν βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν στην Κύπρο θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα και η διαδικασία αυτή θα επικυρωθεί με ειδική αξιολόγηση Σένγκεν το 2023.

Όπως σημειώνεται, βάσει της Πράξης Προσχώρησης του 2003, συγκεκριμένες πρόνοιες του κεκτημένου Σένγκεν ισχύουν ήδη από την ένταξη της Κύπρου. Στις 28 Μαΐου 2019, προστίθεται ότι η Κύπρος δήλωσε την θέληση και τη δέσμευσή της να εφαρμόσει όλα τα μέρη του κεκτημένου Σένγκεν και να υπόκειται σε αξιολογήσεις, στον βαθμό που είναι εφικτό δεδομένων των ειδικών συνθηκών της Κύπρου όπως αναγνωρίζονται στο Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης του 2003.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πού βρίσκεται η διαδικασία σε σχέση με την Κύπρο, η κ. Γιόχανσον περιορίστηκε να σημειώσει πως πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχολιάζοντας ευρύτερα την κατάσταση στην Κύπρο, και απαντώντας στην ίδια ερώτηση η Επίτροπος υπενθύμισε πως η Κύπρος βρίσκεται πραγματικά υπό πίεση και είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων αφίξεων και πως η Κομισιόν στηρίζει ενεργά τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό | Το “μπλοκ” των χωρών πρώτης υποδοχής πιέζει για αλλαγές

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This