ΕΑΣ | “Πακέτο” εκατομμυρίων από την Ευρώπη για ελληνική παραγωγή πυρομαχικών
Defence Redefined
Published on 05/05/2023 at 12:28

Μέχρι και 80 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει η χρηματοδότηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παράγει τα βλήματα 155 χιλ από την κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με βάση τις αυξημένες ανάγκες αμυντικού υλικού, που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης, την προηγούμενη Παρασκευή, στη Ελλάδα του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία και να αναπληρώσει τα αποθέματα των χωρών μελών της ΕΕ. Το σχέδιο θα χρειαστεί την έγκριση των κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να γίνει πραγματικότητα. Τα χρήματα θα δοθούν μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Εφόσον μια τέτοια συμφωνία υλοποιηθεί, θα αποτελέσει μια καλή δόση ρευστότητας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το 2021 διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6 εκατ. ευρώ, με το μετά φόρων αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 85 εκατ. Αλλά και το 2020 ο κύκλος εργασιών, αν και υψηλότερος, βρισκόταν μόλις στα 16,4 εκατομμύρια, αλλά επίσης με ζημίες 129 εκατ. Καθίσταται έτσι σαφές πως η εξασφάλιση του έργου θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας άτυπης περιοδείας σε συνολικά έντεκα χώρες της Ε.Ε., που έγινε για να εξεταστούν και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων αμυντικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ανάγκες αλλά και οι ελλείψεις που προέκυψαν εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. 

Διαβάστε επίσης: Στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΑΣ και Ηeckler & Koch

Ο κ. Μπρετόν, συνοδεία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και τεχνικού κλιμακίου της Ε.Ε., επισκέφθηκε τα ΕΑΣ, όπου έγινε παρουσίαση των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή των βλημάτων 155 χιλ. Ακολούθως, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ σε Υμηττό και Λαύριο.

Συγκεκριμένα για τη μονάδα του Λαυρίου, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αξιολόγησε ότι συγκεντρώνονται όλες οι προϋποθέσεις για την παραγωγή των βλημάτων. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ελληνική επιχείρηση, το συγκρότημα στο Λαύριο Αττικής δραστηριοποιείται στη γόμωση και τη συναρμολόγηση πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, βομβών, αντιαρματικών και κεφαλών μάχης πυραύλων, στην παραγωγή εκτοξευτών και τη συναρμολόγηση αντιαρματικών και τέλος στην παραγωγή προωθητικών πυρίτιδων, ενώ έχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως εγκατάσταση συναρμολόγησης, αποσυναρμολόγησης πυραύλων (MADF) και είναι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως που φέρουν αυτή την πιστοποίηση.

Από ελληνικής πλευράς, πέραν της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και την ουσιαστική ένταξή της στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας της Ε.Ε. σε παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, εκτιμάται ότι διαμορφώνονται προοπτικές για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων που η Ελλάδα διαθέτει. 

Έτσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπρετόν έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες παραγωγής, αλλά και τη σημαντική ενίσχυσή τους, εφόσον από την πλευρά της Ε.Ε. υπάρξει διάθεση και συνδρομή στην ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών των ΕΑΣ.

Διαβάστε επίσης: ΕΑΣ – Diehl Defence | Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T GBAD

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This