ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Είμαστε ακόμη μακριά από την Κερύνεια” Η τελευταία Ημερήσια Διαταγή του Ηλία Λεοντάρη
Defence Redefined
Published on 20/03/2020 at 13:32

Με ιδιαίτερη Ημερήσια Διαταγή, ο  Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, αποχαιρέτησε και παρέδωσε την Αρχηγία της Εθνικής Φρουράς. 

Στην συγκινητική του ομιλία, ο Αντιστράτηγος, απευθύνθηκε στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και σε όλα το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και της εφεδρείας ευχαριστώντας παράλληλα την Ελληνική και την Κυπριακή πολιτεία, τις Αρχές και τους διάφορους συνδέσμους που συνεργάστηκε κατά την τρίχρονη θητεία του, ως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.   

Αυτούσια η τελευταία Ημερήσια Διαταγή του Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη: 

“Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, ολοκληρώνεται σήμερα η θητεία μου ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, επιστρέφω στην πατρίδα και σε λίγες ημέρες απέρχομαι στον ιδιωτικό βίο μετά από 43 σχεδόν χρόνια υπηρεσίας. 

Με την Ημερήσια Διαταγή της ημέρας ανάληψης των καθηκόντων μου σας παρέθεσα τους στόχους μου και με τις επιχειρησιακές μου κατευθύνσεις ανέλυσα τον τρόπο της υλοποίησής των στόχων αυτών. 

Φθάσαμε, εδώ που είμαστε σήμερα, με τις βάσεις που παραλάβαμε από τους προκατόχους μας, και με το έργο που δημιουργήσατε εσείς.

Το έργο αυτό είναι γνωστό σε σας και τους πολιτικούς μας προϊσταμένους, στους οποίους ανήκει ένα μέρος της ευθύνης για την ολοκλήρωση του σχεδίου της αναδιοργάνωσης ή καλύτερα της μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς.

Το έργο αυτό το έχει νιώσει, στηρίξει και αγκαλιάσει η κυπριακή κοινωνία.

Δεν παραβλέπω ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν και οι επικριτές μας. Καλοδεχούμενοι. Μας βοηθούν να βελτιωθούμε.

Η λειτουργία κάθε οργανισμού, όπως η Εθνική Φρουρά, είναι μια διαρκής διαδικασία μετεξέλιξης. Χρησιμοποιώ σκόπιμα τον όρο «Μετεξέλιξη» για να αναδείξω την ανάγκη  για την συνεχή προσαρμογή μας στις απαιτήσεις του παρόντος αλλά και την ανάγκη να προβλέπουμε και να εκτιμούμε τις εξελίξεις στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να προετοιμαζόμαστε και να αφομοιώνουμε τα νέα δεδομένα.

Έχουμε συνηθίσει να αποδίδουμε ένα τίτλο σε κάθε εποχή, είτε για να τονίσουμε την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις της, είτε για να περιγράψουμε τις δυσκολίες που τη χαρακτηρίζουν.

Για εμάς, όποιος κι αν είναι ο τίτλος της εποχής, η ουσία παραμένει η ίδια.

Ζούμε την ίδια εποχή επί σαράντα έξι χρόνια, με το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό κατοχή, την τουρκική απειλή υπαρκτή και ορατή και έναν Υβριδικό πόλεμο σ’ εξέλιξη σε όλες του τις μορφές.

Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την κρίση του «Κορονοϊού» που διέρχεται όλος ο κόσμος και επηρεάζει την καθημερινότητα του λαού και την λειτουργία του κράτους και ήδη αφήνει το αποτύπωμά της στην παγκόσμια οικονομία  και αναλογικά και στην δική μας.

Άνδρες και γυναίκες της Εθνικής Φρουράς, όλων των βαθμών και των βαθμίδων, σήμερα δεν δοκιμάζονται τα προσωπικά μας «Πιστεύω», αλλά η πίστη μας στις αξίες του ελληνισμού και η αφοσίωσή μας στο καθήκον και την αποστολή μας.

Σήμερα, σ’ αυτή την ιδιαίτερη εποχή, καλούμαστε  να βελτιώσουμε την μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, ώστε να διασφαλίζει τον ρόλο της ως πυλώνας Εθνικής Ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας  αλλά και ούσα ικανή να υλοποιεί την επιχειρησιακή αποστολή της Αποτροπής και της Άμυνας της χώρας.

Και αυτό είναι το έργο που έχετε υποχρέωση να συνεχίσετε και να το ολοκληρώσετε. Το έργο αυτό έχει στόχο και προορισμό. Και ο προορισμός του έχει τρισδιάστατη υπόσταση.

Τη γεωγραφική. Είμαστε ακόμη μακριά από την Κερύνεια. 

Την πνευματική, που ταυτίζεται με το «θέλω». Και το «θέλω» είναι την κινητήρια δύναμη του ανθρώπου.

Την υλικοτεχνική, δηλαδή τα μέσα και τις διαδικασίες, που απαιτούνται γι’ αυτό.

Είναι βαρύ το έργο, αλλά μη ξεχνάτε, δεν είστε μόνοι.

Η Εθνική Φρουρά χαίρει της εμπιστοσύνης και της υποστήριξης της Πολιτείας, όπως εκδηλώνεται με τις αποφάσεις, τις ενέργειες και τις πράξεις του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργού προσωπικά.

Ωστόσο, η ευθύνη του έργου αυτού ανήκει σε σας…. και προς εσάς, άνδρες και γυναίκες της Εθνικής Φρουράς απευθύνομαι σήμερα, για τελευταία φορά,  όχι τόσο με την ιδιότητα του Αρχηγού σας, αλλά με εκείνη ενός ανθρώπου που έζησε έντονα, κάθε στιγμή  της  στρατιωτικής του διαδρομής.

Γνωρίζοντας λοιπόν εσάς αλλά και την δυσκολία του έργου σας, αντί άλλων λόγων και συμβουλών σας παραθέτω το δεκάλογο του προσωπικού μου κώδικα συμπεριφοράς  και σας προτρέπω να:

  • Ακολουθείτε τον Κώδικα Τιμής
  • Ανακαλύψτε τον εαυτό σας και αναζητείστε τα πρότυπα που σας έλκουν
  • Καλλιεργείτε το θάρος και αναπτύσσετε την πρωτοβουλία
  • Είστε αισιόδοξοι και να βλέπετε ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία
  • Πιστεύετε  στην αρετή της πειθαρχίας
  • Εμπιστεύεστε τη φυσική σας ηγεσία
  • Ασκείτε ανθρωποκεντρική και χρηστή διοίκηση
  • Αγνοείτε επιδεικτικά τις μικρότητες που θα συναντάτε
  • Αποβάλλετε το εγώ και ενταχθείτε «στο εμείς»
  • Ορίσετε, τέλος, το ΜΕΤΡΟ ως κανόνα και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή της προσωπικής και επαγγελματικής ζωή σας

Σήμερα, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Εθνική Φρουρά και μια ημέρα χαράς για εμένα. Ένα ταξίδι φθάνει στον προορισμό του.  Ένα ταξίδι 43 σχεδόν χρόνων, μέσα από στενούς, χωμάτινους και ασφαλτοστρωμένους δρόμους, δάση και κοιλάδες, πεδιάδες και κακοτράχαλα εδάφη, απομακρυσμένα μικρά ή εγκαταλελειμμένα χωριά, πόλεις και μεγαλουπόλεις.

Στη διαδρομή αυτή μου ανατέθηκαν κρίσιμα καθήκοντα και μου εμπιστεύθηκαν θέσεις υψηλής ευθύνης, συνάντησα πολλούς απλούς και σημαντικούς ανθρώπους, έζησα μικρές και μεγάλες στιγμές και απέκτησα εμπειρίες.

Για όλα αυτά ευχαριστώ:

  • Την Ελληνική Πολιτεία και την Κυπριακή Δημοκρατία για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν κατά την ενάσκηση των κατά καιρούς καθηκόντων μου
  • Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Κύπρου για το ενδιαφέρον και την αγάπη του για την Εθνική Φρουρά καθώς και για την έμπρακτη πνευματική και υλική υποστήριξη που μας παρείχε
  • Τους γονείς μου, τους δασκάλους και καθηγητές μου, τους κατά καιρούς προϊσταμένους και υφισταμένους μου
  • Τις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων
  • Τους Έπαρχους, Δημάρχους και Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων
  • Τους Συνδέσμους Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών
  • Τους Συνδέσμους Αγωνιστών, Αιχμαλώτων Αγνοουμένων και Εφέδρων 
  • Τον κάθε απλό πολίτη της χώρας

την οικογένειά μου, την σύζυγο και τα παιδιά μας.

Ευχαριστώ όλους και όλες εσάς και σας βεβαιώνω ότι θα παραμείνω και στην νέα μου ζωή, ένας από σας. Θα ήθελα όμως να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους δύο Υπαρχηγούς με τους οποίους συνεργάστηκα, με συμβούλεψαν και με στήριξαν στην περίοδο της Αρχηγίας μου.

Το στρατηγό Ανδρέα  Μαρκίδη, ένα Άνθρωπο με (κεφαλαίο Α), επαγγελματία, ηγέτη, πατριώτη.

Το στρατηγό Κώστα Χρυσηλίου, ένας ακόμη επαγγελματίας, ηγέτης και πατριώτης, με τον οποίο ξεκινήσαμε μαζί στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και έχει αναπτυχθεί και μας συνδέει μια μακρόχρονη προσωπική σχέση συμμαθητού, συναδέλφου και αδελφού. Τους ευχαριστώ και τους ίδιους καθώς και τις οικογένειές τους και θα είμαι δια βίου υπόχρεος.

Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αναλαμβάνει από αύριο ο καταξιωμένος στρατηγός και αγαπητός συνάδελφος, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στον οποίο εύχομαι να έχει υγεία, τύχη και κάθε επιτυχία στο έργο του, για το καλό της Εθνικής Φρουράς.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, υποκλίνομαι ευλαβικά και χαιρετώ τις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων μας και αποτίω τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθανάτους και ηρωικώς πεσόντες νεκρούς μας.

Καθώς παραδίδω σήμερα τα καθήκοντά μου και αποχωρώ από την ενεργό υπηρεσία, αναχωρώ για τη νέα μου ζωή με αστείρευτη υπερηφάνεια και απέραντη ευγνωμοσύνη, όχι μόνο επειδή έγινα στρατηγός και αρχηγός, αλλά απλά, επειδή είχα την τύχη και την τιμή να «περπατήσω» μαζί σας και να διοικήσω στρατιώτες.

Κλείνοντας, εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να είναι πάντα μαζί σας, να χαρίζει σε σας και τις οικογένειές σας υγεία, ευτυχία και  δύναμη για την ευόδωση των ευγενών στόχων της προσωπικής και επαγγελματικής σας ζωή…… και σας καλώ ν’ αναφωνήσουμε:

Zήτω το Ελληνικόν Έθνος!

Zήτω η Κυπριακή Δημοκρατία!

Ζήτω η Εθνική Φρουρά!

Αντ/γος Ηλίας Α. Λεοντάρης

Αρχηγός”

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This