ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δύο νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην υπηρεσία του Τμήματος Δασών | Προοπτική για δημιουργία βάσης πυροσβεστικών αεροσκαφών
Defence Redefined
Published on 04/05/2020 at 17:18

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο πρέπει να θεωρείται η εξασφάλιση δύο αεροσκαφών πυρόσβεσης τύπου Air Tractor, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος rescEU, με χρηματοδότηση ύψους 75%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, η Κύπρος υπέβαλε την αίτηση στις 12 Μαρτίου κατόπιν πρότασης του Τμήματος Δασών και έτσι στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου και μέχρι να λειτουργήσει πλήρως το πρόγραμμα rescEU, τα δύο αεροσκάφη θα βρίσκονται στην Κύπρο από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Το πρόγραμμα rescEU αποσκοπεί στην αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας της ΕΕ και ο στόχος του είναι να βελτιωθεί τόσο η προστασία των πολιτών από καταστροφές όσο και η διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων. Μέσα στα πλαίσια αυτού του προγράμματος η ΕΕ, θέλει να δημιουργήσει ένα αποθεματικό κέντρο διάσωσης το οποίο θα περιλαμβάνει αρχικά έναν στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Αξίζει να σημειωθεί, το πρόγραμμα rescEU αποτελεί πρωτοβουλία του τέως Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη. Η πρωτοβουλία του Κύπριου Επιτρόπου, συγκαταλέγεται στα 20 επιτεύγματα της ΕΕ για το 2014-19. 

Η έλευση των δύο ισπανικών αεροπλάνων στις 15 Μαΐου, αξίας μεγαλύτερης από 1 εκ. €, ανάβει το πράσινο φως στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στο πρόγραμμα rescEU και στον μεταβατικό μηχανισμό. 

Τα δύο πτητικά μέσα, θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της Κύπρου, ωστόσο θα ανταποκρίνονται για κατάσβεση πυρκαγιών και σε γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και χώρες της Αφρικής. 

Η επόμενη φάση και η πλήρης εξέλιξη του προγράμματος θα διεξαχθεί το 2021 και η χώρα μας φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μια από τις βάσεις του προγράμματος με τέσσερα αεροσκάφη που θα βρίσκονται σταθερά στην Κύπρο. 

Πρέπει να σημειωθεί πως η όλη εξέλιξη αποτελεί άθλο από το Τμήμα Δασών αφού μέσα σε δύο μήνες έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες και οι αιτήσεις κατατέθηκαν εμπρόθεσμα. Στο μεταβατικό στάδιο του προγράμματος, μόνο η Κύπρος και η Σουηδία κατάφεραν να εξασφαλίσουν αεροσκάφη αεροπυροσβεσης. 

Τα δύο αεροσκάφη θα βρίσκονται στο Ακρωτήρι στην Λεμεσό. Με αυτές τις προσθήκες το Τμήμα Δασών θα έχει στην διάθεση του για κατάσβεση πυρκαγιών, 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ως πρωτεύοντα μέσα. Από κει και πέρα, στο έργο για την κατάσβεση πυρκαγιών συνδράμει η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία με πτητικά μέσα αλλά και συντονιστικό ρόλο όπως και οι Βρετανικές Βάσεις. 

Η Μονάδα Πτητικών Μέσων, του Τμήματος Δασών, διαθέτει μέχρι σήμερα δύο αεροσκάφη, το ένα είναι τύπου Thrush 550P, αμερικάνικης κατασκευής κατηγορίας SEAT με κινητήρα Pratt and Whitney (Turboprop) 1050hp και μεταφορική ικανότητα 2050 λίτρων νερού, και το δεύτερο αεροσκάφος τύπου AIR TRACTOR 802F, αμερικάνικης κατασκευής, κατηγορίας SEAT με κινητήρα Pratt and Whitney (Turboprop) 1370hp και μεταφορική ικανότητα 3017 λίτρων νερού.

Τα αεροσκάφη φέρουν τα ονόματα των αείμνηστων λειτουργών του Τμήματος Δασών Παύλου Ιησού (Thrush 550P) και Στέλιου Δημοκρίτου (Air Tractor 802F), οι οποίοι θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν το δάσος από τη λαίλαπα της φωτιάς.

Με τον έγκαιρο προγραμματισμό και τις αποφασιστικές ενέργειες όλων των εμπλεκομένων έχουν μπει γερά θεμέλια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This