ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δοκιμαστικές βολές S-400 παρά τις παραινέσεις των ΗΠΑ – VIDEO
Defence Redefined
Published on 08/10/2020 at 10:06

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν και ο ρεπουμπλικανός Τζέιμς Λάνκφορντ ζητούν εξηγήσεις για δημοσιεύματα που φέρνουν την Τουρκία να έχει ενεργοποιήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και να το δοκιμάζει πάνω σε αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα συμμαχικών χωρών.

Σύμφωνα με το DefenceOne, δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου την Δευτέρα, ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία είχε ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, για να παρακολουθήσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τα F-16 που επέστρεφαν από την πολυμερή άσκηση “ΕΥΝΟΜΙΑ” που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: Προσγειώθηκαν στην Πάφο τα ελληνικά F-16 | VIDEO

Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι πέρυσι τουρκικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από την Άγκυρα ως μέρος μιας δοκιμής του συστήματος S-400, ενώ υπογραμμίζουν τις εκτιμήσεις αμερικανικών κυβερνητικών αξιωματούχων, που ανέφεραν ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να παραχωρήσει στη Ρωσία μία πίσω πόρτα για να κατασκοπεύει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακά πλάνα από την αεροναυτική άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» | VIDEO

«Μέχρι σήμερα, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η επιστολή, η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του S-400 σύμφωνα με το τμήμα 231 του νόμου CAATSA. Τα δημοσιεύματα για αυτή την ενεργοποίηση καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αντιστρέψει την πορεία και την απομάκρυνση αυτού του συστήματος. Επιπλέον, ο αργός ρυθμός με τον οποίο το Υπουργείο Άμυνας κινείται για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την αλυσίδα εφοδιασμού των F-35 έχει αναμφίβολα ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η πρόσφατη αναφερθείσα ενεργοποίηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία για τον εντοπισμό αμερικανικών F-16 υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την ικανότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα».

Οι δύο γερουσιαστές προτρέπουν τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία και παράλληλα του ζητούν να τους ενημερώσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου εάν:

  • «Η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 για να ανιχνεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 που επιστρέφουν από την άσκηση «Ευνομία»;
  • Έχει ενσωματώσει η Τουρκία το Link 16, τον σύνδεσμο τακτικών δεδομένων του ΝΑΤΟ, στο σύστημα S-400; Εάν ναι, θα μπορούσε αυτή η ενσωμάτωση να επιτρέψει στη Ρωσία να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ;»



Διαβάστε επίσης: Τίτλοι τέλους για τα Τουρκικά F-35 | Ψήφισμα Γερουσίας των ΗΠΑ

Σύμφωνα πάντα με το DefenceOne, αλλά και άλλα διεθνή μέσα, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα στο παρελθόν, σε μια δοκιμαστική άσκηση με την συμμετοχή δικών της αεροσκαφών F-16.  Την Τρίτη, το Bloomberg ανέφερε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να δοκιμάσει το σύστημα την επόμενη εβδομάδα σε μια τοποθεσία στην επαρχία Sinop στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Εκεί, το σύστημα πυραύλων, το οποίο έχει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να παρακολουθεί αεροσκάφη των ΗΠΑ, τα οποία διέρχονται συχνά από την Μαύρη Θάλασσα.  Το Bloomberg ισχυρίζεται ότι η Τουρκία «δεν ενεργοποιεί το σύστημα, αλλά απλώς ελέγχει τον εξοπλισμό καθώς και την ετοιμότητα τουρκικού προσωπικού», κάτι το οποίο είναι πολύ ασαφες και αφήνει ανοιχτές πολλές δυνατότητες.

«Εάν ενεργοποιήσουν τους S-400, πιθανότατα τους χρησιμοποιούν με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Thomas Karako, εμπειρογνώμονας πυραυλικής άμυνας στο κέντρο προβληματισμού του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον. “Αλλά η χρήση δεν είναι το κριτήριο για τις κυρώσεις CAATSA. «Το βάρος της απόδειξης δεν είναι να καθοριστεί η “κακή” χρήση – ας πούμε, προς τους συναδέλφους συμμάχους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Karako. «Οι κυρώσεις της CAATSA είναι για την παραλαβή των όπλων από τη Ρωσία.»

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην απόκτηση S-400 από Τουρκία και υπενθυμίζουν την απειλή κυρώσεων

Ο εκπρόσωπος του State Department δεν απέκλεισε τη χρήση του CAATSA

«Συνεχίζουμε να αντιδρούμε αυστηρά στην αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη λειτουργία του S-400», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα ότι η συναλλαγή S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση καθώς και στο ΝΑΤΟ, αφού θέτει τον κίνδυνο πιθανών κυρώσεων CAATSA».

Η Τουρκία έχει εκδώσει αεροπορικές προειδοποιήσεις για την περιοχή της βόρειας πόλης Σινώπης, εν μέσω αναφορών ότι ο στρατός της Άγκυρας σκοπεύει να δοκιμάσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης: Αμερικάνος γερουσιαστής πρότεινε την αγορά S-400 από την Τουρκία | Αντίδραση Ρωσίας

«Οι εκτοξεύσεις θα πραγματοποιηθούν» μέχρι τα 200.000 πόδια μεταξύ 13-16 Οκτωβρίου κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, μια «ειδοποίηση» που εκδόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Μια άλλη ειδοποίηση αναφέρει τις διαδρομές της πολιτικής αεροπορίας στην περιοχή που θα έκλειναν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα προγραμματίζονται επίσης να πετάξουν στην περιοχή.

Στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το S-400 αποτελεί διάδοχο του S-300 PMU-2. Διαθέτει, αυξημένη δυνατότητα εντοπισμού αεροσκαφών τεχνολογίας stealth. Μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 36 στόχους και διαθέτει, βλήματα πολύ υψηλής ακρίβειας και μεγάλης εμβέλειας. Οι S-400 θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συστήματα SAM (Surface to Air Missiles) που βρίσκονται σε υπηρεσία σήμερα, και αναπτύσσεται ήδη ο διάδοχός του, οι S-500.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ/ DefenceOne / Reuters / Al-monitor

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This