Διχάζει η πιθανότητα αποστολής Ρωσικού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία – Το αίτημα των ΗΠΑ και οι παράμετροι του ΥΠΑΜ
Defence Redefined
Published on 04/04/2022 at 17:53

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, η Αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα Ρωσικά οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. 

Ο Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε το Αμερικανικό ενδιαφέρον και δήλωσε ότι ίσως η διαδικασία αυτή να είναι καταλύτης στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ συμπλήρωσε πως πιθανό να υπάρχουν και προβλήματα στην συντήρηση του εξοπλισμού (ρωσικής προέλευσης) που επηρεάζει και την επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Ο ΔΗΣΥ με δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του Χάρη Γεωργιάδη, δηλώνει υπέρ της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία ενώ συμπληρώνει πως πρέπει να διερευνηθούν επιλογές αποστολής οπλισμού με έστω μερική αντικατάσταση του, με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της ΕΦ, δεν θα προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και θα συμβαδίζει με τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας. 

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στην ικανοποίηση του αιτήματος των ΗΠΑ και στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία ενώ αναφέρει πως η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, έχει αναγορευθεί με τις ευλογίες και των ΗΠΑ, σε «ειρηνοποιό δύναμη» στο Ουκρανικό, παρόλο που αρνείται να εφαρμόσει οποιεσδήποτε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς υπηρετούν άρματα μάχης T-80U, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3, οπλισμένα ελικόπτερα Mi-35P, αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς TOR M1 και μέσου βεληνεκούς BUK M1-2. Επιπλέον υπάρχουν πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) και αριθμός τυφεκίων και αντιαρματικών εκτοξευτών τύπου RPG για τα οποία ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Αμερικανική πλευρά επί του παροντος.

Διαβάστε επίσης: Leopard | Η δυναμική της γραμμής παραγωγής του άρματος στην Ελλάδα μπορεί να ωφελήσει και την Κύπρο;

Το ΥΠΑΜ σε συνοπτική ανακοίνωση του δεν διαψεύδει την είδηση αλλά αναφέρει πως δεν πρόκειται να μειωθεί με οποιονδήποτε τρόπο η αποτρεπτική αμυντική δυνατότητα μιας υπό κατοχή χώρας.

Η ενδεχόμενη ανταπόκριση στο Αμερικανικό αίτημα προϋποθέτει εξέταση σειράς κρίσιμων παραγόντων όπως αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων με αντίστοιχα ή ικανότερα μέσα ώστε να μην μειωθεί η ισχύς της Εθνικής Φρουράς ενώ ένας άλλος παράγοντας που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο είναι το διάστημα μέχρι την ένταξη τυχόν νέων μέσων σε επιχειρησιακή κατάσταση. Καθοριστικό είναι και το γεωπολιτικό πλαίσιο που θα διέπει στο μέλλον τις σχέσεις της Κύπρου με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα αυτού όπως π.χ πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων κ.α. 

Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This