ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διοικητής UNFICYP | Φωτογράφιση με κατοχικές δυνάμεις και πιέσεις για επαφές με Ε.Φ.
Defence Redefined
Published on 27/08/2021 at 14:29

Σε μία άκρως προκλητική ενέργεια έχει προβεί η Νορβηγίδα διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), υποστράτηγος Ιngrid Gjerde. Η Νορβηγίδα διοικητής της UNFICYP επισκέφθηκε τις “δυνάμεις ασφαλείας” του κατοχικού στρατού και φωτογραφήθηκε μαζί με τον λεγόμενο διοικητή, μπροστά από το κάδρο του Κεμάλ και την σημαία του ψευδοκράτους. 

Το θέμα ξεσήκωσε αντιδράσεις από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία προέβη σε διαβήματα και χαρακτήρισε ατόπημα την συγκεκριμένη ενέργεια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Sigma, υπάρχουν πιέσεις κυρίως από τους Βρετανούς για την δημιουργία μηχανισμού επαφής μεταξύ των “δύο στρατών”, σε μια προσπάθεια εξίσωσης της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) με τον παράνομο στρατό κατοχής. 

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Μεσημέρι και κάτι” του Sigma ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Άντης Λοΐζου, ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να αρνείται παρά τις πολιτικές πιέσεις. Παρόλο που η UNFICYP έχει επαφές και με τις κατοχικές δυνάμεις και με την Εθνική Φρουρά, υπάρχουν πιέσεις για άμεσες επαφές μεταξύ των δύο, σε μία προσπάθεια νομιμοποίησης των κατοχικών δυνάμεων και εξίσωσης τους με την Ε.Φ. Απώτερος στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού στο συγκεκριμένο πλαίσιο των δύο συνιστώντων κρατιδίων.

Όσο αφορά το νομικό μέρος, ο διεθνολόγος Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά με βάση το δίκαιο της ανάγκης είναι πλήρως αναγνωρισμένος θεσμός ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε., σε αντίθεση με τις τουρκικές δυνάμεις που η παρουσία τους στο νησί είναι παράνομη σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ. Συνεπώς η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί παράβαση εντολής για την διοικητή της UNFICYP.  Συμπλήρωσε επίσης πως απώτερος στόχος είναι η απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης και η άμεση επαφή τη Ε.Φ με τις κατοχικές δυνάμεις. Τέλος, δήλωσε πως ο αρχηγός της Ε.Φ θα πρέπει να έχει επαφές μόνο με τον ομόλογό του, τον αρχηγό του Τουρκικού Επιτελείου Στρατού, ώστε έτσι να μην αναγνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το ψευδοκράτος αλλά τη Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι λοιπόν διττό. Η Νορβηγίδα διοικητής της UNFICYP ή προχώρησε στην συγκεκριμένη ενέργεια από άγνοια ή από σκοπιμότητα. Όποια από τις δύο πιθανότητες και να ισχύει, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να δείχνει δυσπιστία προς τις ικανότητες και τις ενέργειες της και θα μπορούσε αν υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει στα απαραίτητα διαβήματα ζητώντας την απομάκρυνση της. 

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση εδώ στο 30:30

Διαβάστε επίσης: Υποστράτηγος Ingrid Gjerde | Η νέα Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This