ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δικαστική απόφαση για υπόθεση συνταγματάρχη Α. Ζωνιά
Defence Redefined
Published on 08/11/2021 at 14:32

Αποφάσεις χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του στρατεύματος, περιφρόνηση απόφασης δικαστηρίου και ελλιπής έρευνα είναι από τα συμπεράσματα που εξάγει η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου αναφορικά με την υπόθεση του συνταγματάρχη Ανδρέα Ζωνιά. Επίσης, μεταξύ άλλων παρατηρεί έννομο συμφέρον στον αιτητή για προσβολή της προαγωγής άλλων αξιωματικών.

Όπως δημοσίευσε και η εφημερίδα “Πολίτης”, το Συμβούλιο απέτυχε να συμμορφωθεί με τα όσα επιτάσσονται εκ του σχετικού κανονισμού και να προβεί στην αξιολόγηση αριθμού παραγόντων (π.χ. αξιολόγηση της εν γένει κατάστασης, του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ανάγκες μετεξέλιξης κλπ.). Επιπλέον, παρατηρείται απουσία συμμόρφωσης με την προηγούμενη ακυρωτική απόφαση. 

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση της δικαστική απόφασης σχετικά με το δημόσιο συμφέρον, όπου παρατηρεί πως δεν εξειδικεύεται ο ορισμός του όπως επιβάλλεται με βάση σχετική πρόνοια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηριχθεί η απόφαση για αποστρατεία λόγω δημοσίου συμφέροντος. Όσο αφορά τους επιχειρησιακούς λόγους, το δικαστήριο παρατηρεί πως δεν υπήρχε αναφορά στο πρακτικό για συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς για το 2020, αλλά περιορίστηκε στις γενικότερες ανάγκες των σύγχρονων στρατών, αναφορές που χαρακτηρίζονται από γενικότητα και αοριστία. 

Η απόφαση καταλήγει αναφέροντας πως Οι επίδικες αποφάσεις ακυρώνονται βάσει του άρθρου 146.4 του Συντάγματος.

Να υπενθυμίσουμε πως ο συνταγματάρχης Ζωνιάς προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο το 2020 καθώς διαφωνούσε με την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων, αποτελούμενου από τρεις υπουργούς και τον αρχηγό ΓΕΕΦ, για αποστράτευση του και τις προαγωγές τεσσάρων άλλων αξιωματικών. Στις 8 Δεκεμβρίου του 2020 το  δικαστήριο ακύρωσε την αποστρατεία και και τις προαγωγές, όμως αφού ο εν λόγω αξιωματικός ανέλαβε ξανά τα καθήκοντα του, δύο μέρες μετά ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΦ πως αποστρατεύεται και οι τέσσερις άλλοι αξιωματικοί προάγονται όπως αποφασίστηκε. 

Διαβάστε επίσης: Άνω κάτω η ιεραρχία στην Εθνική Φρουρά | Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ακυρώνει προαγωγές Ανώτατων Αξιωματικών

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This