Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο | Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν
Defence Redefined
Published on 18/03/2023 at 11:37

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής. Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη Μαρία Αλεξέγιεβα Λβόβα-Μπελόβα, επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρέι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου, ενώ ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ότι η έκδοση του εντάλματος είναι μόνο η αρχή. 

Από πλευράς Ρωσίας, σε μία πρώτη αντίδραση η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει υποχρεώσεις βάσει αυτού και ότι η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα σύλληψης που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για αυτούς.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Καταγγελία για απόπειρα πραξικοπήματος στη Γεωργία

Σε μία πρώτη δική του αντίδραση, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν Και ότι δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί, προσθέτοντας το εικονίδιο ενός ρολού υγείας.

Η Balkees Jarrah, αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος Δικαιοσύνης, σχολίασε ότι αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τα πολλά θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία από το 2014, ενώ με αυτά τα εντάλματα σύλληψης, το ΔΠΔ κατέστησε τον Πούτιν καταζητούμενο και έκανε το πρώτο βήμα για να τερματίσει την ατιμωρησία που ενθάρρυνε, για πάρα πολύ καιρό, τους δράστες στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Τα εντάλματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι εντολές για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων, ή η ανοχή τους, μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο κελί φυλακής στη Χάγη, ενώ τα εντάλματα του δικαστηρίου είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για άλλους που διαπράττουν ή καλύπτουν κακοποιήσεις, ότι μπορεί να έρθει η μέρα της δίκης τους, ανεξάρτητα από το βαθμό ή τη θέση τους, κατέληξε η ίδια.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Βρετανία | Δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα βόρεια της Νορβηγίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This