Διαμαρτυρία Κυπρίων φοιτητών για την ομιλία Τατάρ στο King’s College of London – Η τουρκική προπαγάνδα και ζητήματα ασφάλειας
Defence Redefined
Published on 31/03/2023 at 17:36

*Χρίστος Λοΐζου

Αντιδράσεις από τον κατοχικό και ηγέτη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η διαμαρτυρία Κύπριων φοιτητών στο Λονδίνο, για την παρουσία του κατοχικού ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο King’s College of London. 

Συγκεκριμένα, ο κατοχικός ηγέτης, προσεκλήθη από τουρκικές οργανώσεις του πανεπιστημίου για να συμμετάσχει σε ομιλία στο πανεπιστήμιο King’s College of London με θέμα “Το μέλλον στο Κυπριακό”, όπου και παρουσιάστηκε ως “πρόεδρος της ΤΔΒΚ”. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί και στο παρελθόν, όπου καλεσμένος ήταν ο λεγόμενος διαπραγματευτής του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.  

Όταν ανακοινώθηκε η εκδήλωση, απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας η φοιτητική ένωση των Κυπρίων φοιτητών στο ΗΒ, οι φοιτητικές οργανώσεις, η ένωση των Κυπρίων φοιτητών του KIng’s College η οποία και συναντήθηκε με τις αρχές του πανεπιστημίου καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία και η παροικία. 

Μετά τις κινητοποιήσεις, η εκδήλωση δεν ακυρώθηκε από το πανεπιστήμιο το οποίο ανέφερε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των φοιτητών αλλά δεν θα προχωρήσει στην ακύρωση της εκδήλωσης και απλά αφαιρέθηκαν οι διαφημιστικές αναρτήσεις. Έτσι, η ακομμάτιστη φοιτητική παράταξη, ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το King’s Building την ημέρα της εκδήλωσης κατά την ώρα άφιξης του Τατάρ στο πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές, όπως δείχνουν και τα VIDEO που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κρατούσαν Ελληνικές σημαίες και σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, πανό που ανέγραφαν “Δεν Ξεχνώ” και “Το ψευδοκράτος σας η μισή μας πατρίδα” και φώναζα συνθήματα όπως “Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο” στα ελληνικά και στα αγγλικά και “Μόρφου, Κερύνεια, Βαρώσι, Καραβάς, αυτά είναι δικά μας και όχι του Τατάρ”

Δίπλα βρίσκονταν τούρκοι και τουρκοκύπριοι φοιτητές οι οποίοι προκαλούσαν με χειρονομίες του γνωστού σήματος των γκρίζων λύκων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμπλοκή μεταξύ των δύο πλευρών. 

Κατά την άφιξη του οχήματος που μετέφερε τον κατοχικό ηγέτη και την συνοδεία του, οι Κύπριοι φοιτητές φώναζαν “Out of Cyprus, Turkish troops” και μπήκαν συμβολικά μπροστά από το όχημα, το οποίο και χτύπησε ελαφριά κύπριο φοιτητή. Ο Τατάρ εισήλθε στο πανεπιστήμιο για την εκδήλωση και στη συνέχεια αποχώρησε από άλλη έξοδο.

Ο Τατάρ σε δηλώσεις του, ισχυρίστηκε πως “απειλήθηκε” η ζωή του, ενώ σε δηλώσεις προχώρησε και ο Τούρκο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε πως “οι Έλληνες άρχισαν να γίνονται επιθετικοί”. 

Η Ύπατη Αρμοστεία, το δίκτυο κατασκόπων της Τουρκίας και η ασφάλεια των φοιτητών

Εδώ και ένα χρόνο, δημοσιεύματα κυρίως στον γερμανικό τύπο, αναφέρουν πως η Τουρκία συντηρεί δίκτυο πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη που παρακολουθούν συγκεκριμένα άτομα που θεωρεί το Τουρκικό κράτος πως αποτελούν “απειλή”.

Η Ύπατη Αρμοστεία, από τη στιγμή που το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και προκάλεσε δηλώσεις από το ίδιο το τουρκικό ΥΠΕΞ ενώ τα VIDEO που δείχνουν τα πρόσωπα των φοιτητών έχουν δημοσιευτεί σε τουρκικά μέσα, οφείλει να διασφαλίσει πως οι φοιτητές που δεν προχώρησαν σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κατά της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, δεν διατρέχουν τον οποιοδήποτε κίνδυνο.

Προπαγάνδα, πληροφοριακός πόλεμος και αγγλόφωνη ενημέρωση

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε σχετικό άρθρο του γράφει πως οι φοιτητές απείλησαν τον κατοχικό ηγέτη και φώναζαν “Θάνατος στον Τατάρ”. Κατόπιν επικοινωνίας της DEFENCE ReDEFiNED με συμμετέχοντες και όπως φαίνεται και στα σχετικά VIDEO κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα συνθήματα και τα πανό αφορούσαν αποκλειστικά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Τα τουρκικά μέσα προχώρησαν σε απανωτές δημοσιεύσεις άρθρων και ρεπορτάζ στα αγγλικά που κατηγορούν του κύπριους φοιτητές για “επιθετικότητα”. Δυστυχώς, στον τομέα της αγγλόφωνης ενημέρωσης, τα μέσα ενημέρωσης σε Ελλάδα και Κύπρο δεν έχουν δώσει την απαραίτητη σημασία, με αποτέλεσμα η τουρκική προπαγάνδα να κερδίζει έδαφος. 

Τόσο τα μέσα ενημέρωσης και οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, οφείλουν να χειριστούν το ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα και σχεδιασμό ώστε να μην μονοπωλεί το τουρκικό αφήγημα σε διεθνές επίπεδο. 

Ο “πόλεμος” των πληροφοριών και της προπαγάνδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και μπορούν να γίνουν σοβαρά βήματα ακόμα και για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, φτάνει να υπάρχει η απαραίτητη βούληση.

Διασπορά, εξωτερική πολιτική και κομματικός παρεμβατισμός

Οι φοιτητές της αυτόνομης παράταξης ΜΕΤΩΠΟ, προχώρησαν σε μια συμβολική αντικατοχική διαμαρτυρία και οι αντιδράσεις ήταν καταιγιστικές. Η διαμαρτυρία θα μπορούσε να ήταν πιο δυναμική αν οι υπόλοιποι οργανωμένοι φορείς όπως η παροικία ή άλλες οργανώσεις δεν παρέμεναν στην αδράνεια ή απλώς σε τυπικές αντιδράσεις. 

Τη σημασία των οργανώσεων της διασποράς στην εξωτερική πολιτική την βλέπουμε καθημερινά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των ΗΠΑ και της παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Υπάρχει συνεπώς μεγάλη δυνατότητα έργου για την διασπορά, φτάνει προτεραιότητα να είναι το εθνικό συμφέρον και όχι κομματικές σκοπιμότητες που αποτελούν πολλές φορές τροχοπέδη στην προσπάθεια αποδόμησης της τουρκικής προπαγάνδας στο εξωτερικό.

Δείτε στο παρακάτω άρθρο το εξαιρετικά ενδιαφέρον σχετικό Podcast της DEFENCE ReDEFiNED για τον πληροφοριακό πόλεμο και την Κύπρο, με καλεσμένους τον Δρ. Λάμπρο Καούλλα και τον δημοσιογράφο Μάριο Πούλλαδο.

Διαβάστε επίσης: Podcast | Η τουρκική προπαγάνδα, τα fake news και πληροφοριακός πόλεμος ως νέα πρόκληση για την Κύπρο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This