ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δηλώσεις μελών Επιτροπής Άμυνας | Εξοπλίζεται η Κύπρος – “Αυτό που προγραμματίζεται είναι πάρα πολύ καλό”

Ανδρέας Πογιατζή 

Published on 04/12/2020 at 18:51

Σημαντικά θέματα έχουν συζητηθεί κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικης Επιτροπής Άμυνας, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού του ΓΕΕΦ. Στην υπόψη συνεδρία συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την επιχειρησιακή κατάσταση της Εθνικής Φρουράς τον προϋπολογισμό αμυντικής θωράκισης για το 2021 και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2020 για την ενίσχυση της Αμυντικής Θωράκισης της Κύπρου. 

Διαβάστε επίσης: Τον προϋπολογισμό αμυντικής θωράκισης για το 2021, συζήτησε η Επιτροπή Άμυνας

Η DEFENCE ReDEFiNED, επικοινώνησε σήμερα με τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και συνομίλησε με τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλο Μυλωνά και Ζαχαρία Κουλία, τον βουλευτή Γιώργο Κάρουλλα του ΔΗΣΥ και τον βουλευτή Κώστα Κώστα του ΑΚΕΛ οι οποίοι μας έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους υποβάλαμε. 

Σημειώνουμε ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τα λοιπά μέλη της Επιτροπής Άμυνας αλλά ορισμένα εξ΄αυτών μας δήλωσαν ότι απουσίαζαν από την συνεδρία για διάφορους λόγους. Επίσης δεν κατέστει δυνατό να επικοινωνήσουμε σήμερα με τον Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας Μαρίνο Σιζόπουλο και Γιώργο Παπαδόπουλο αντίστοιχα καθώς και τον βουλευτή Γιώργο Προκοπίου, της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. 

Με δεδομένο την διαβάθμιση των πληροφοριών που ζητήθηκαν, δεν έγινε συζήτηση σχετικά με ευαίσθητες πληροφορίες αλλά οι βουλευτές μας μετέφεραν την περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί.

Σχετικά με τα κονδύλια για την αγορά οπλικών συστημάτων, ο κ. Μυλωνάς μας ανέφερε ότι αυτά είναι αυξημένα, για κάποια συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, ωστόσο η Επιτροπή Άμυνας ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις για αυτά τα κονδύλια. 

Ο κ. Κουλίας, μας διεμήνυσε ότι δεν δαπανώνται τα ανάλογα ποσά και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Άμυνας ως τον “φτωχό συγγενή”. 

Όσον αφορά το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Μυλωνάς μας είπε ότι: “ζητήσαμε να βρεθούν τρόποι ανύψωσης του ηθικού των ενστόλων μας, το οποίο κατά την άποψη μας είναι πολύ χαμηλό. Όταν νιώθει ο εργαζόμενος ότι το “αφεντικό” δεν τον εκτιμά, η παραγωγικότητα του είναι πολύ χαμηλότερη”, είπε ο κ. Μυλωνάς. 

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας, συζητήθηκαν και άλλα οπλικά συστήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά “είναι στην επικαιρότητα”, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει, με τους αρμόδιους του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ, να απαντούν πως έχουν γίνει μελέτες και θα αντιμετωπιστούν. Τα οπλικά συστήματα στα οποία προφανώς αναφερόταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs) και η χρήση τους σε πολεμικές επιχειρήσεις, συζήτηση την οποία είχαμε προ μερικών εβδομάδων και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας Μαρίνο Σιζόπουλο.

Διαβάστε επίσης: Η απειλή των τουρκικών UAVs και η περίπτωση της Κύπρου | Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στην DEFENCE ReDEFiNED

Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό που προγραμματίζεται είναι πάρα πολύ καλό” ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι, “έχουν καλυφθεί πολλές αδυναμίες που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα” όσον αφορά τα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς. 

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές αδυναμίες, δύο κλασικές αδυναμίες, εκ των οποιων η μια υφίσταται εδώ και αιώνες, προσπαθούν να τις καλύψουν (σ.σ οι Επιτελείς του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ) με κάποιους τρόπους και νομίζω οι προσπάθειες και τα όσα μας είπαν ότι θα κάνουν είναι αρκετά ικανοποιητικά”, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ.  

Ερωτηθείς, αν η πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, απασχολεί το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά και κατ’ επέκταση την Επιτροπή Άμυνας, ο Παύλος Μυλωνάς μας επεσήμανε ότι, συζητήθηκε και αυτό το θέμα και ότι: “αυτή η μεγάλη επιτυχία των Αζέρων με τα UAV, θα προβληματίσει για το αν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. Είναι σε εξέλιξη πολύ σημαντικά πράγματα για τα οποία πολύ σύντομα θα δοθούν απαντήσεις” είπε.  

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν συγκεκριμένες αδυναμίες στην αμυντική μας οργάνωση. Είναι γνωστές. Υπήρχαν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, και αυτό είναι προσωπική μου θέση, υπήρχαν προβλήματα λόγω της ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού τα τελευταία 20 χρόνια ειδικά μετά την κατάρρευση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, όπου η Άμυνα αφέθηκε στο έλεος του θεού”, τόνισε ο κ. Μυλωνάς. 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Μυλωνάς μας ανέφερε ότι “κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, και αυτό προκύπτει από την συναίσθηση του κόσμου, ότι υπάρχει πραγματική απειλή από την Τουρκία και αναγκάζεται το πολιτικό προσωπικό να την λάβει υπόψη του επιτέλους”. 

Λιτός στην τοποθέτηση του, ήταν και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας ο οποίος μας ενημέρωσε ότι “έχουμε πολύ νέο υλικό και θα αρχίσουν να έρχονται από το νέο έτος”. Ο κ. Κάρουλας αρκέστηκε να δηλώσει ότι “με την προσθήκη αυτή (σ.σ. 77,2 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ) το κονδύλι για την αμυντική θωράκιση για το 2020 θα ανέλθει στα 120 εκατομμύρια ευρώ.”

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Εθνική Φρουρά, ύψους €77.2 εκατ.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ποσό που δαπανάται για την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος γεγονός που αυξάνει σημαντικά την αποτρεπτική μας ισχύ αλλά και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.” 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, δεν προέβει σε δηλώσεις, ωστόσο μας επιβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα προκύψουν εξελίξεις. 

 

Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς αφορούν την αγορά νέας συστοιχίας αντιπλοικών πυραύλων Exocet MM40 Blk3c με βεληνεκές 200 Χλμ, αναβάθμιση των υπόλοιπων πυραύλων Exocet MM40 Blk 2 και απόκτηση των φορητών (MANPADS) αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (V-SHORAD) Mistral-3. 

 

Περαιτέρω η Εθνική Φρουρά βρίσκεται στη διαδικασία παραλαβής της δεύτερης Μοίρας με τα σέρβικα πυροβόλα Nora-B52 155 χιλ. Η αρχική παραγγελία της Εθνικής Φρουράς αφορούσε την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων του τύπου και 8 οχημάτων αναγνώρισης BOV Μ16 MILOS της Σερβικής κρατικής εταιρείας Yugoimport SDPR. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί τα οχήματα της 1ης Μοίρας που εδρεύει σε Στρατόπεδο της επαρχίας Λευκωσίας και ήδη έχει καταστεί επιχειρησιακή.

 

Η ομάδα της  DEFENCE ReDEFiNED, θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει έγκαιρα, έγκυρα και υπεύθυνα για τα όλα τα θέματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: 

Α/Α Σύστημα «ΟΘΕΛΛΟΣ» | Ο ακούραστος “φύλακας” των Κυπριακών Αιθέρων

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This