Γ. Στόλτενμπεργκ | “Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”
Defence Redefined
Published on 13/06/2022 at 11:13

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε χθες στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια ότι το μπλοκάρισμα από την Τουρκία στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα, αν και είπε ότι το ΝΑΤΟ “εργάζεται σκληρά” για να επιλύσει τα “θεμιτά” ζητήματα που θέτει η Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν είχε επιμείνει στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές “με ανοιχτές αγκάλες”, αλλά η Τουρκία μπλόκαρε τις υποψηφιότητές τους. Η Άγκυρα τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική”.

Διαβάστε επίσης: Κροατία | Ο Κροάτης πρόεδρος λέει “όχι” στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω… Βοσνίας

“Θα ήθελα αυτό το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φινλανδία με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο. Ωστόσο, “η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία”, δήλωσε.

Στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι “πρόθεσή” του ήταν να ρυθμίσει το θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις αιτήσεις ένταξής τους μέχρι να τις υποβάλουν.

Οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, για την έγκρισή τους χρειάζεται το “ναι” και από τις 30 χώρες μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας. 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: NATO | Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν μαζί την αίτηση για ένταξη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This