Γρηγόρης Αυξεντίου | Έγινε ολοκαύτωμα από τους Βρετανούς αρνούμενος να παραδοθεί
Defence Redefined
Published on 03/03/2022 at 19:00

65 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την θυσία το ήρωα αντάρτη της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου που έπεσε μαχόμενος κατά των Βρετανών για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στη Λύση της Αμμοχώστου το 1928, η οποία σήμερα είναι κατεχόμενη από τα Τουρκικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της οικογένειας του, από μικρός έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα στρατιωτικά πράγματα. Αυτό τον οδήγησε αργότερα να δώσει εξετάσεις για να φοιτήσει στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στις οποίες όμως απέτυχε και τελικά κατατάγηκε ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό και υπηρέτησε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Το πάθος του για την ελευθερία της Κύπρου και η κλίσου του στα στρατιωτικά δεν άργησαν να αναδειχθούν μετά την επιστροφή του στην Κύπρο. Ο Γρηγόρης κατατάσσεται από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και είναι ίσως ο μοναδικός αγωνιστής μαζί με τον Αρχηγό της οργάνωσης, Γεώργιο Γρίβα ΔΙΓΕΝΗ, που έχει στρατιωτική εμπειρία. Μάλιστα, συχνά αναφέρεται πως ο ΔΙΓΕΝΗΣ αποδέχτηκε μόνο τον λόγο της στρατιωτικής τιμής του Αυξεντίου για να τον εντάξει στην οργάνωση. 

Ο Αυξεντίου συμμετέχει σε δολιοφθορές από την αρχή του αγώνα. Σε μία από αυτές θα επισημανθεί η ταυτότητα του και θα επικηρυχθεί από τις Βρετανικές αρχές του νησιού που ήδη ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με 40000 στρατιώτες. Ο Αυξεντίου συμμετείχε σε αρκετές επιχειρήσεις εναντίον των Βρετανικών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων και έδρασε με αρκετά ψευδώνυμα, μεταξύ αυτών το γνωστό ΖΗΔΡΟΣ. Η πιο γνωστή ίσως είναι η μάχη στα Σπήλια, όπου ο Αυξεντίου, βρισκόμενος στην ίδια ομάδα με τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ, αφότου το κρησφύγετο της ομάδας περικυκλώθηκε από Βρετανικές δυνάμεις, για να δώσει στους συναγωνιστές του και τον ΔΙΓΕΝΗ την δίοδο να αποχωρήσουν, με ελιγμούς ατομικής τακτικής εξαπέλυσε πυρά και προς τις δύο κατευθύνσεις των Βρετανικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πυροβολούν μεταξύ τους αφήνοντας πίσω νεκρούς Βρετανούς στρατιώτες από φίλια πυρά.

Διαβάστε επίσης: 10 Μαΐου 1956 | Απαγχονισμός των ηρώων της ΕΟΚΑ Καραολή και Δημητρίου

Ο Αυξεντίου θα αναδειχτεί σε σύμβολο του αγώνα και του κυπριακού Ελληνισμού στην θρυλική Μάχη του Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου 1957. Ο Αυξεντίου με την ομάδα του η οποία αποτελείτο από του Φειδία Συμεωνίδη, Αντώνη Παπαδόπουλο, Ανδρέα Στυλιανού και Αυγουστή Ευσταθίου είχε το κρησφύγετο του στην περιοχή Μαχαιρά. Μετά από προδοσία, οι Βρετανοί επεσήμαναν την περιοχή του κρησφυγέτου και άρχισαν έρευνες με ισχυρές δυνάμεις επί του εδάφους. Όταν πλέον ανακάλυψαν το κρησφύγετο, ο Αυξεντίου διέταξε τους νεαρότερους από αυτόν συναγωνιστές του να παραδοθούν. 

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Αυγουστή Ευσταθίου, αυτός παρέμεινε και επανέλαβε “εγώ πρέπει να πεθάνω”. Αφού ο Αυξεντίου έμεινε μόνος στο κρησφύγετο, οι Άγγλοι τον κάλεσαν να παραδοθεί γιατί αλλιώς θα έριχναν βόμβες στο κρησφύγετο. Ο Αυξεντίου τους απάντησε “Ελάτε πιο κοντά να ρίξετε τις βόμβες σας” και ακούστηκε η ριπή του αυτομάτου του η οποία έριξε νεκρό έναν Άγγλο δεκανέα. Οι Βρετανοί έριξαν βόμβες στο κρησφύγετο και έστειλαν μέσα τον Αυγουστή Ευσταθίου για να δει αν ζει. Ο Ευσταθίου, με το ψευδώνυμο Ματρόζος διαπίστωσε πως ο Αυξεντίου ήταν τραυματισμένος αλλά ζωντανός και ικανός για μάχη. Τότε έμεινε μαζί του. Η μάχη κράτησε δέκα ώρες με τους Βρετανούς να ανταλλάσουν πυρά και χειροβομβίδες με τους αντάρτες. Όταν βράδιασε, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια των δύο ανταρτών να διαφύγουν, επιτελέστηκε η τελευταία πράξη του δράματος. 

Οι Βρετανοί, περιλούζουν με ελικόπτερο το κρησφύγετο με βενζίνη. Τότε το κρησφύγετο γίνεται παρανάλωμα του πυρός, ο Ματρόζος καταφέρνει να αποδράσει έξω και ο Αυξεντίου μένει, θυσιάζεται και αναδεικνύεται σε σύμβολο για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Αποτελεί πρότυπο αγωνιστικότητας, ηρωισμού, πατριωτισμού και ανθρωπιάς που χρειάζεται σήμερα για να εμπνέει σε εποχές που η Κύπρος στενάζει κάτω από την Τουρκική κατοχή.

Ακολουθεί τραγούδι με στίχους της μητέρας του Γρηγόρη Αυξεντίου, Αντωνούς Αυξεντίου, τους οποίος μελοποίησε ο Γιώργος Θεοφάνους και ερμήνευσε η Μαρινέλλα.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μάτσης | Ο “Μιλτιάδης” της ΕΟΚΑ, που προτίμησε τον θάνατο παρά την παράδοση – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This