ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Για «σφοδρούς βομβαρδισμούς» στην πόλη Μέκελε κάνει λόγο η ηγεσία του Τιγκράι | Το χρονικό των συγκρούσεων – VIDEO
Defence Redefined
Published on 29/11/2020 at 10:22

Ο ηγέτης της επαρχίας Τιγκράι της Αιθιοπίας Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ (Debretsion Gebremichael) γνωστοποίησε στις 28 Νοεμβρίου 2020, ότι οι ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας ξεκίνησαν την επίθεσή τους για να καταλάβουν την Μέκελε, την πρωτεύουσα αυτής της περιφέρειας.

Με γραπτό μήνυμά του, δήλωσε ότι σημειώνονται “σφοδροί βομβαρδισμοί” στη Μέκελε, μια πόλη όπου κατοικούσαν 500.000 άνθρωποι πριν να ξεκινήσει η σύρραξη.

Η Μπιλέν Σεγιούμ, μια εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου του Άμπι Άχμεντ (Abiy Ahmed) , υποστήριξε από την πλευρά της ότι οι αιθιοπικές δυνάμεις δεν θα βομβαρδίσουν μη στρατιωτικές περιοχές. “Η ασφάλεια των Αιθιόπων στη Μέκελε και την περιοχή του Τιγκράι παραμένει προτεραιότητα της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Αιθιοπία | Τελεσίγραφο 72 ωρών προς τις δυνάμεις του Τιγκράι για να παραδοθούν – ΧΑΡΤΗΣ

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Fana BC, που πρόσκειται στην Κυβέρνηση, μετέδωσε ότι επίσης ότι ο ομοσπονδιακός στρατός “κατέλαβε βασικά σημεία για να πάρει τον έλεγχο από τις δυνάμεις της χούντας του TPLF και κατευθύνεται προς τη Μέκελε που είναι ήδη υπό πολιορκία”.

Ο ομοσπονδιακός στρατός της Αιθιοπίας σύμφωνα με το Fana BC ελέγχει πολλές κοινότητες, στα περίχωρα της πόλης. Μεταξύ αυτών είναι και η Αγκούλα, που απέχει λιγότερα από 40 χιλιόμετρα από τη Μέκελε. Ανακοίνωσε επίσης ότι “θα θέσει υπό τον έλεγχό του τη Μέκελε σε μερικές ημέρες”, χωρίς να διευκρινίσει αν έχουν ήδη ξεκινήσει οι μάχες.

Μια διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής ο στρατός βρισκόταν στην Αγκούλα. Δεν είναι σαφές ωστόσο τι συμβαίνει στα νότια της περιφερειακής πρωτεύουσας αφού οι ισχυρισμοί όλων των πλευρών είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στην περιοχή και η πρόσβαση είναι αυστηρά ελεγχόμενη αφότου ξεκίνησαν οι μάχες, πριν από τρεις εβδομάδες.

Στο μήνυμά του ο Ντεμπρετσιόν κατηγόρησε επίσης τον στρατό της γειτονικής Ερυθραίας ότι διενεργεί επιδρομές σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Τιγκράι για να συλλάβει πρόσφυγες οι οποίοι έφυγαν από την Ερυθραία.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να αποσπάσει ένα σχόλιο από την Κυβέρνηση της Ερυθραίας η οποία σημειώνεται ότι έχει συνάψει ιστορικη συμφωνία ειρήνης με την Αιθιοπία το 2019, τερματίζοντας την διαμάχη και το αδιέξοδο που επήλθε μετά τον πόλεμο στα σύνορα των δύο χωρών μεταξύ του 1998-2000. Η υπόψη συμφωνία ειρήνης (η οποία δεν αναγνωρίστηκε από το Τιγκράι) χάρισε μάλιστα και το νόμπελ ειρήνης στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ το 2019. 

Διαβάστε επίσης: Αιθιοπία | Εκατοντάδες νεκροί μετά από συγκρούσεις των Ομοσπονδιακών δυνάμεων και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου – VIDEO

Το Τιγκράι κατηγορεί επίσης την Ερυθραία ότι παραχωρεί το έδαφος της για τις επιχειρήσεις του αιθιοπικού ομοσπονδιακού στρατού η συνολική δύναμη του οποίου ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταξύ 250,000-385,000 ανδρών με εξοπλισμό κυρίως Σοβιετικής προέλευσης. Προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια με την παραλαβή σύγχρονων μέσων όπως το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1.  

Στιγμιότυπο από το κανάλι ETV του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Αιθιοπίας EBC

Για την ιστορία το TPLF ιδρύθηκε το 1975 σε μια εποχή που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή απαιτούσαν επαναστάσεις και απελευθέρωση. Το 1976, ο Χαϊλέ Σελασιέ A’ (Haile Selassie), ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, είχε εκτοπιστεί και δολοφονηθεί από σκληροπυρηνικούς Μαρξιστές αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι αμέσως άρχισαν να ακούν σκληρή δικτατορία.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η δύναμη του TPLF είχε αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι το 1978 το κίνημα είχε περίπου 2.000 μαχητές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της CIA εκείνη την εποχή. Δύο χρόνια αργότερα, μπορούσε να κινητοποιήσει δύο φορές περισσότερα στρατεύματα.

Μεταξύ των μαχητών του TPLF ήταν ο Ντεμπρετσιόν, ο νυν ηγέτης του κινήματος οποίος ήταν τότε ως διαβιβαστής ακούσε προπαγάνδα για τους αντάρτες.

Δείτε πιο κάτω ένα σύντομο βίντεο του Reuters μέσω του οποίου επεξηγείται επιγραμματικά ο Αιθιοπικός εμφύλιος πόλεμος και η αναπόφευκτη ανθρωπιστική κρίση η οποία μαστίζει την χώρα εδώ και δεκαετίες.

 

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters-AFP/ΑΓΚ, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Διαφωνία για το φράγμα του Νείλου | Το Σουδάν, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This