ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Για ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό κάνει λόγο ο Συριακός Αραβικός Στρατός
Defence Redefined
Published on 15/02/2021 at 09:30

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας ενεργοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν “ισραηλινή επίθεση” στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Δαμασκό, καθώς η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ μοιάζει να κλιμακώνει τις επιδρομές της εναντίον κυρίως ιρανικών θέσεων στην εμπόλεμη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τους στόχους από τα συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Ισραηλινά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Υψίπεδο του Γκολάν και εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον στόχων στα όρια της πρωτεύουσας, ανέφεραν επικαλούμενα τον στρατό. Δεν έκαναν λόγο για απώλειες. Διαβεβαίωσαν ότι οι περισσότεροι πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

“Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνάς μας συνεχίζει να αποκρούει τις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στον εναέριο χώρο της Δαμασκού”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Σύροι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία ισχυρίζονται ότι έφτιαξαν το δικό τους στρατιωτικό όχημα – VIDEO

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενη αποστάτη του συριακού στρατού, μετέδωσε ότι στόχος ήταν οι εγκαταστάσεις μιας μεραρχίας στην Κίσουα, περίπου 14 χλμ, νότια της πρωτεύουσας. Σε αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στρατωνίζονται παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στο νότιο άκρο της Δαμασκού.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την επιδρομή μέχρι στιγμής. Σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας. Ωστόσο, αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού επιβεβαιώνουν κατ’ ιδίαν ότι οι επιθέσεις στην εμπόλεμη χώρα, που εντείνονται, έχουν στόχο να πλήξουν τις ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις, που εδραιώνουν την παρουσία τους.

Ο υποστράτηγος Αβίβ Κοχαβί, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, δήλωνε στα τέλη του 2020 ότι οι επιδρομές “επιβράδυναν την εδραίωση του Ιράν στη Συρία”. Επλήγησαν πάνω από 500 στόχοι την περασμένη χρονιά. Πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι η επιρροή και οι δυνάμεις του Ιράν στη Συρία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Σε αντίδραση, το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιδρομές του ώστε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει προγεφυρώματα στα σύνορά του.

Παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ελέγχουν μεγάλα τμήματα της ανατολικής, της νότιας και βορειοδυτικής Συρίας, όπως και προάστια γύρω από τη Δαμασκό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ελέγχουν επίσης περιοχές στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.

Το Ισραήλ, η Πολεμική Αεροπορία του οποίου έχει εξαπολύσει φέτος μερικές από τις μεγαλύτερης κλίμακας επιδομές ως εδώ, μοιάζει να επικεντρώνεται στη Μπουκάμαλ, πόλη που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Βαγδάτης-Δαμασκού. Ισραηλινοί στρατηγοί και πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών κρατών της περιοχής λένε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν τη σιωπηρή έγκριση των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Η Γερουσία αθωώνει τον Τραμπ – VIDEO

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This