ΓΕΕΦ | Ολοκλήρωση Πολυεθνικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης HELBROC “ΤΑΛΩΣ- 2022” – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 22/11/2022 at 09:31

Από 08 έως 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο “Συνταγματάρχη (ΠΒ) ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΑΝΔΡΕΑ” στο Κιλκίς, η Πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων “ΤΑΛΩΣ- 2022” από δυνάμεις και μέσα των 6 κρατών που συγκροτούν τον Πολυεθνικό Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) HELBROC BG. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Επιτελείου του HELBROC BG ενόψει του Α΄ Εξαμήνου του 2023, περίοδος κατά την οποία θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για ανάληψη αποστολής. 

Παράλληλα, η επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας μεταξύ τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που συγκροτούν τον Σχηματισμό Μάχης. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο και το αντίστοιχο Σχέδιο Επιχειρήσεων, το HELBROC BG αναπτύχθηκε ως Αρχική Δύναμη Εισόδου, με σκοπό να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για την ανάπτυξη μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης υποστήριξης της ειρήνης, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ. Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με επιτελείς στο Στρατηγείο Δυνάμεων (FHQ) και με Τμήμα Στρατονομίας με τα οργανικά του μέσα. 

Την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, διεξάχθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στην παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στρατηγού Robert Brieger, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου κ. Χαράλαμπου Λαλούση, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ενώ την Εθνική Φρουρά εκπροσώπησε ο Διοικητής της 3ης ΤΑΞΥΠ, Ταξίαρχος Χαράλαμπος Αγγελίδης. 

Η άσκηση κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχο προσωπικό άλλων Κρατών, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συνεισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ. 

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Επιχειρήσεων επι του οποίου έγινε αξιολόγηση του HELBROC BG εκπονήθηκε από το Στρατηγείο της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», στη Λάρισα όπου παράλληλα με την «ΤΑΛΩΣ- 2022»,   πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη άσκηση με την επωνυμία «European Union Integrated Resolve 22». 

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιείται ανά διετία με τη συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων πολιτικών και στρατιωτικών φορέων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και Επιτελών της Εθνικής Φρουράς. Αποτελεί δε την μεγαλύτερη δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ότι αφορά  στην αξιολόγηση των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.  

Σκοπός της ήταν η βελτίωση και η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μια σύνθετη κρίση υβριδικού χαρακτήρα, τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική διάσταση.

Διαβάστε επίσης: Προκεχωρημένο Διακλαδικό Σχολείο Κυβερνοάμυνας – Συμμετοχή στελεχών της Εθνικής Φρουράς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This