Γαλλία | Στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας – Τα 10 σημεία του σχεδίου
Defence Redefined
Published on 20/02/2023 at 09:05

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου στη διεθνή σκηνή, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν επανέλαβε ότι στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που πρότεινε ο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσε ότι «θα στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία στη διεθνή σκηνή, στις επόμενες διπλωματικές συναντήσεις», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν επίσης στην έκκληση που έγινε (την Παρασκευή, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια) στους Ευρωπαίους εταίρους και στο ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική ενίσχυση και τη στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της. Μέσω του Twitter, ο Ζελένσκι χαιρέτισε τη συνέχιση του φιλικού διαλόγου του με τον Μακρόν και επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

Η επικοινωνία αυτή έγινε μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μακρόν σε τρία γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία είπε ότι θέλει την ήττα της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία, όχι όμως και τη συντριβή της Ρωσίας.

Η Ρωσία απέρριψε το σχέδιο στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Τα 10 σημεία του σχεδίου είναι τα εξής:

  1. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη ραδιενέργεια και τα πυρηνικά, εστιάζοντας στην προστασία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
  2. Επισιτιστική ασφάλεια, μέσω της διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία προς τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
  3. Ενεργειακή ασφάλεια, κύριως μέσω της επιβολής πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πηγών, αλλά και μέσω της βοήθειας προς την Ουκρανία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της, οι μισές από τις οποίες έχουν πληγεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αιχμαλώτων πολέμου και παιδιών που απελαύνονται στη Ρωσία.
  5. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την εκ νέου επιβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος – σύμφωνα με τον Ζελένσκι – «δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση».
  6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς και αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
  7. Δικαιοσύνη, μέσω ενός ειδικού δικαστηρίου που θα καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη για εγκλήματα πολέμου.
  8. Αποτροπή μιας οικολογικής καταστροφής και ανάδειξη της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
  9. Την παρεμπόδιση μιας κλιμάκωσης των συγκρούσεων και την οικοδόμηση ενός μοντέλου ασφαλείας στον Ευρωατλαντικό χώρο, που να συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις για την Ουκρανία.
  10. Επιβεβαίωση του τερματισμού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου που να φέρει την υπογραφή των εμπλεκόμενων μερών.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Ειρηνευτική πρόταση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ απέστειλε στο Αζερμπαϊτζάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This