Γαλλία | Αποστολή τεθωρακισμένων AMX 10-RC στην Ουκρανία εντός διμήνου
Defence Redefined
Published on 13/01/2023 at 14:04

Ο Υπουργός Άμυνας  και ο Ουκρανός ομόλογός του συμφώνησαν ότι η παράδοση των γαλλικής κατασκευής ελαφρών αρμάτων μάχης AMX 10-RC θα πραγματοποιηθεί «εντός δύο μηνών». Η αρχή αυτής της παράδοσης είχε αποφασιστεί από τους Προέδρους Μακρόν και Ζελένσκι στις 4 Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Sébastien Lecornu, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και ο Ουκρανός ομόλογός του, Oleksii Reznikov, συζήτησησαν την παράδοση των ελαφρών τεθωρακισμένων αρμάτων AMX 10-RC. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν αυτά τα γαλλικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα εντός δύο μηνών. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την ταχεία οργάνωση της εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών στη χρήση των αρμάτων.

Το AMX 10-RC χρησιμοποιείται για αναγνώριση καθώς και για υποστήριξη, βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1981 και αναπτύχθηκε σε θερμές συγκρούσεις, μεταξύ αυτών κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, στο Αφγανιστάν και στο Σαχέλ. Διαθέτει πυροβόλο 105 χιλ με βεληνεκές μέχρι 2 χλμ και χωρητικότητα φορτίου 38 βλημάτων, ενώ διαθέτει και πολυβόλο των 7,62 χιλ.

Το ΑΜΧ-10 κατασκευάστηκε πρωτίστως για να εκτελεί χρέη αναγνωριστικού οχήματος όμως το πυροβόλο του δίνει την δυνατότητα να εμπλέξει τεθωρακισμένα οχήματα. Να τονιστεί ότι το τεθωρακισμένο αυτό όχημα δεν κατασκευάστηκε σαν κυνηγός αρμάτων, αλλά μόνο σαν αναγνωριστικό όχημα σε περιβάλλον υψηλής έντασης καθώς και σαν όχημα υποστήριξης. Τα νέα του πυρομαχικά HEAT και APFSDS που μπορεί να βάλλει όμως, του δίνουν αυτή την δυνατότητα. Αποσύρεται απ’ τον γαλλικό στρατό καθώς θα αντικατασταθεί απ’ το EBRC Jaguar.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΨΗ | AMX-10 RCR για την Εθνική Φρουρά; Κι όμως υπάρχει δυνατότητα!

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This